Hlavní obsah

V těchto městech byste s českou výplatou nepřežili. Podívejte se

Průzkum britské analytické společnosti Economist Intelligence Unit srovnal ceny 200 výrobků a služeb ve 173 městech po celém světě. Nejdražší město na světě je Tel Aviv, vystřídal loňskou trojici – Paříž, Hongkong a Curych.

Reklama

Článek

Nejdražším městem na světě je izraelská pobřežní metropole Tel Aviv, jež vystřídala trojici Paříž, Hongkong a Curych, které se o první příčku dělily loni.

Ke zvýšení životních nákladů mnoha obyvatel měst přispěly problémy s dodavatelskými řetězci a opatření týkající se koronaviru, která omezovala výrobu a obchod, vyplývá z indexu Economist Intelligence Unit. V důsledku prudkého nárůstu cen ropy se výrazně zvýšily náklady na dopravu. Ceny zboží a služeb v průměru meziročně stouply o 3,5 procenta, což byla nejvyšší míra inflace za posledních pět let, uvádí EIU.

Praha se dostala mezi deset měst, která se v tabulce ve srovnání s minulým rokem posunula nejvíce nahoru – o osm příček, tedy na 79. místo. Naopak nejprudší pád – meziročně o 16 příček na 48. pozici – má za sebou díky levnějším cenám potravin a oděvů Řím.

Reklama

Související témata:

Doporučované