Hlavní obsah

Rybí kost? Pozor dejte spíš na přejídání. Návod, jak přežít Vánoce

Foto: Profimedia.cz

Kost v krku? Raritní problém. Častěji se záchranáři potýkají během svátků se zažívacími potížemi kvůli nedodržování dietních omezení. (Ilustrační snímek)

Reklama

„Klidné a radostné“ poslední dny v roce se mohou snadno zvrtnout. S policisty, záchranáři či hasiči jsme připravili sváteční příručku, jak Vánoce přežít ve zdraví a na co si skutečně dávat pozor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zapomeňte na rybí kosti. Větší problémy způsobuje během Vánoc naše sváteční oddávání se jídlu a alkoholu.

Se záchranáři, hasiči, policií, ale i dopravními experty jsme probrali nejčastější skutečná rizika, která mimo jiné vyplývají i ze statistik.

Legendární vánoční nebezpečí, že uvázne v krku kost, je tak už ve skutečnosti raritní úkaz. „Takové zásahy jsou velmi ojedinělé, za poslední tři roky evidujeme pouze dva,“ říká Petr Janáček, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Jeho kolegyně a mluvčí Jihomoravské záchranné služby to vysvětluje i tím, že tradičního kapra se jí méně než v minulosti.

„Lidé si ke štědrovečerní večeři dají často jen řízky nebo zvolí jinou rybu než kapra,“ říká Michaela Bothová ze Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.

Záchranáři: Nepřejídejte se

Oba záchranáři tak upozorňují na daleko reálnější nebezpečí, zejména dietní chyby.

„Ať už jde o žlučníkové záchvaty, gastritidy, zvracení, silné průjmy. Pokud mohu radit: Lidé by se neměli přejídat, obzvlášť pokud mají ze zdravotních důvodů nařízenou nějakou dietu, pak by ji měli dodržovat i v průběhu Vánoc, důsledky porušení těchto diet mohou být totiž opravdu vážné,“ zdůrazňuje, jak ve skutečnosti vypadají časté výjezdy záchranářů, Michaela Bothová.

Během svátků také roste počet úrazů, které souvisí s tím, že mají děti prázdniny, a rodiny tak vyjíždí bruslit, lyžovat nebo se obecně více cestuje.

Co s kostí v krku

Jak se zachovat, pokud už máte ojedinělou smůlu, že vám zaskočí kost v krku?

„Pomoc chlebem je stále aktuální, operátorka pacientovi i dnes poradí, aby zkusil sníst kousek chleba, jeho měkké části. Kost by se měla zabalit do těsta a dostat se při polknutí do zažívacího traktu. To ale není stoprocentní. Většinou je zákrok lékaře nutný, a to specialisty na ORL,“ vysvětluje Michaela Bothová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, že tradiční rady se v tomto ohledu nepletou.

A dodává, že fatální následky v souvislosti se zapíchnutou kostí v krku jsou téměř vyloučeny. Kost může dráždit v dýchacích cestách, ale pravděpodobnost, že by byly ohroženy životní funkce, je minimální.

Vánoce zároveň znamenají i větší výskyt psychických potíží a častější volání kvůli depresím. „Někteří lidé se cítí v tomto období osamělí a někdy mají i sebevražedné úmysly. Týká se to často starších lidí. Pokud mají rodinu, měli by její příslušníci dbát na to, aby na Štědrý večer nenechávali svoje blízké seniory samotné,“ apeluje Michaela Bothová a dodává, že zvýšenou pozornost by zejména seniorům měl zbytek rodiny věnovat nejen o Vánocích.

O silvestru bývá podle záchranářů relativní klid do půlnoci. Po půlnoci jim začíná jedna z nejtěžších služeb. V hlavní roli bývá alkohol, vyjíždí se ale za lidmi, kteří spadli a zranili se, nebo se zúčastnili potyček.

Hasiči: Období otevřených ohňů

Zajímavé je, že na Vysočině záchranáři nemuseli loni na silvestra ani jednou ošetřovat úraz způsobený pyrotechnikou. Přiklání se k názoru, že to je díky loňským epidemickým opatřením a covidové hrozbě.

Hasiči vidí poslední dny v roce ale zcela jinou optikou: „Na první svátek vánoční začalo hořet na střeše osmipatrového domu. K požáru bylo povoláno pět jednotek hasičů, kteří z domu museli evakuovat 30 osob. Požár byl způsobený zábavní pyrotechnikou a zničil majetek za 100 tisíc korun,“ popisuje jeden z loňských výjezdů Nicole Studená, tisková mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Hasiči proto doporučují zaměřit se na čtyři potencionálně rizikové oblasti, které si je třeba pozorně hlídat: adventní věnce, svíčky a prskavky, elektrické vánoční dekorace a pečení a vaření.

„Ani plamen plynového sporáku není možné nechat bez dozoru. Zejména při smažení dbáme zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke vznícení potravin na pánvi. Pokud se tak stane, nikdy nehaste horký olej vodou,“ varuje Nicole Studená a dodává, že je třeba vypnout přívod energie a pánev zakrýt poklicí nebo plechem.

Bohužel mezi nejčastější příčiny požárů vedle nedbalosti je podle hasičů i úmyslné zapálení. Takto byl loni 26. prosince zapálený pětipatrový dům, kde se tři lidé zranili a 28 osob muselo být evakuováno. Škoda se pohybovala kolem 800 tisíc korun.

Mluvčí generálního ředitelství také upozorňuje, že i požáry, které lidé zvládnou uhasit vlastními silami, je třeba nahlásit a do příjezdů vyšetřovatelů nic neuklízet. A to ze dvou důvodů.

Za neohlášení požáru hrozí občanům pokuta až do výše 25 000 korun. Bez potvrzení o požáru a jeho příčině pojišťovny nemusí vyplatit pojistné plnění nebo mohou výrazně krátit,“ říká Nicole Studená.

Policisté: cestou počítat s námrazou

Policie varuje před kapsáři v období horečného nakupování dárků a před zábavnou pyrotechnikou, zejména tou podomácku vyrobenou.

Pozor by si měli dát ale i řidiči. „Vozovka se vlivem klimatických podmínek stává více kluzkou a zvyšuje se tím nebezpečí smyku. Počítat je třeba také se sníženou viditelností, námrazami či sněhovými jazyky,“ říká Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia České republiky.

Roman Budský, dopravní expert a předseda expertní rady Platformy Vize 0, která se snaží nasměrovat zemi k bodu, kdy na silnicích nikdo nezemře, zmiňuje i to, aby lidé nezapomněli před jakoukoliv cestu z vozu odstranit led a sníh. „Je dobré mít na paměti, že žádná cesta není dost krátká na to, aby během ní nemohlo dojít k nehodě,“ říká Budský.

Upozorňuje ale i na zvýšení pití alkoholu během svátků. „Alkohol je v České republice dlouhodobě příčinou vzniku 10 procent fatálních dopravních nehod. Jeden panák destilátu zvyšuje riziko zavinění nehody dvakrát, dva panáky až sedmkrát. Ovšem s hladinou alkoholu narůstá i závažnost následků nehody. Řidič s hladinou alkoholu přesahující 1,5 promile čelí 200krát vyššímu riziku usmrcení,“ varuje Roman Budský.

Reklama

Související témata:

Doporučované