Hlavní obsah

Začíná to brněním prstů. Jaké jsou příznaky „karpálů“ a proč trápí víc ženy

Foto: Shutterstock.com

Proti syndromu karpálního tunelu se dá bojovat i prevencí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Syndrom karpálního tunelu je spojován zejména s prací u počítače. Tento zdravotní problém ale často trápí i maminky s malými dětmi, řidiče autobusu či skladníky. Pokud se na „karpály“ přijde včas, dá se problém řešit neinvazivně.

Článek

Karpální tunel je místo, které se nachází na přechodu zápěstí a tvoří jej kůstky, šlachy, které vedou k prstům, a mediální nerv. Když je utlačen, vznikne syndrom karpálního tunelu. Dojít k němu může při nějakém zranění, často jde ale o chronickou záležitost.

Oproti všeobecnému přesvědčení ale mezi pacienty rozhodně nepatří pouze pracující na počítači. Jsou to i maminky, které často zvedají dítě, skladníci, profesionální řidiči, vzpěrači činek v posilovnách i lidé, kteří se pohybují za pomoci francouzských holí. Ti všichni přetěžují ruce natolik, až jim přestanou sloužit.

Změnil se také věk, kdy se první příznaky objevují. Zatímco dříve do ordinace přicházeli lidé až zhruba kolem pětačtyřiceti, padesáti let, dnes není výjimkou pětadvacetiletý pacient. Ohroženější jsou také více ženy než muži, a zejména před menopauzou, protože hormon estrogen na sebe váže vodu a šlachy jsou pak více nabobtnalé.

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky absolvovala magisterské studium oboru fyzioterapie na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Mezi jejími lektory byli např. doc. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D., doc. MUDr. František Véle, CSc., prof. MUDr. Václav Vojta i prof. MUDr. Karel Lewit, DrSc.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky.

Prvními varovnými signály by pro člověka mělo být brnění prstů, snížená citlivost nebo bolest zápěstí. Už v tu chvíli by to měl být impulz k návštěvě praktického lékaře. Bolest je taková, že člověka může i budit ze spaní. Poslední fáze pak je, když začnou vypadávat předměty z ruky. Lékař musí v první řadě zjistit, zda jde skutečně o syndrom karpálního tunelu, anebo o jiný problém. Může jít totiž třeba také o uskřinuté šlachy ze zad či lokte. Diagnostika probíhá pomocí klinického a EMG vyšetření.

Chcete se o syndromu karpálního tunelu dozvědět víc?

Dříve to byla nemoc dojiček krav, dnes hrozí spíše z myši. Podrobnosti v tomto článku.

Nejlepší cviky na karpální tunel najdete zde.

Nejčastější důvody, proč brní ruce, se dozvíte zde.

Pokud vyšetření problém potvrdí, neznamená to nevyhnutelně operaci. „Když přijdete včas, dá se všechno rozcvičit, rozmasírovat natolik, že za dva, tři měsíce bude ruka zase úplně zdravá,“ uklidňuje fyzioterapeutka Iva Bílková.

Proti „karpálům“ lze ale bojovat prevencí. Důležité je zápěstí pořád procvičovat, pomáhá také držet ruce v teple.

Co dalšího pomáhá a jak vypadá takové cvičení proti syndromu karpálnímu tunelu, si poslechněte v nové epizodě podcastu MUDr.ování v úvodu článku, kde byla hostem fyzioterapeutka Iva Bílková.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:
Karpální tunely

Doporučované