Hlavní obsah

Evropa se bojí dalšího lockdownu. Delta ji posunula přes nepříjemnou hranici nakažených

Foto: Profimedia.cz

Evropské země se strachují, že kvůli variantě delta v létě přijdou o příjmy z turismu.

Reklama

Evropa se v pondělí stala prvním kontinentem, který překročil hranici 50 milionů případů koronaviru. Poslední nárůst počtu nových infekcí za den zřejmě způsobila nakažlivější varianta delta.

Článek

V Evropě se přibližně každých osm dní objeví milion nových infekcí, píše agentura Reuters. Od začátku pandemie světadíl zaznamenal ve spojení s vysoce infekčním onemocněním covid-19 téměř 1,3 milionu úmrtí.

Variantu delta, která je výrazně nakažlivější než původní covid-19, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zaznamenali přibližně ve 100 zemích a je nyní celosvětově dominantní variantou.

Všechny vakcíny schválené v EU jsou proti variantě delta alespoň do jisté míry účinné, pokud jsou podány obě dávky. První dávku zatím obdrželo 66,3 procenta Evropanů, plně očkováno je 49,5 procenta obyvatel evropských zemí.

Evropské akcie za sebou mají nejhorší den za devět měsíců, panevropský index STOXX Europe 600 uzavřel pondělní obchodování poklesem o 2,32 procenta. Pokles si investoři vysvětlují zejména obavami ze šíření nakažlivější koronavirové mutace delta na obnovu globální ekonomiky.

„Investoři se velmi obávají, že by k další uzávěře mohlo dojít již za měsíc nebo dva,“ řekl Russ Mould, investiční ředitel společnosti AJ Bell. „Covid se opět rychle šíří a letecké společnosti, restaurace a firmy zabývající se volnočasovými aktivitami se nemusí dočkat silného léta, ve které dlouho doufaly,“ dodal Bell.

Evropa zůstává jedním z nejhůře postižených regionů na světě, na kontinentu se objevilo 27 procent ze všech celosvětových případů nákazy koronavirem a 31 procent celosvětových úmrtí na tuto nemoc. Podle analýzy agentury Reuters se Evropa z 25 milionů na 50 milionů případů dostala jen za 194 dní, prvních 25 milionů případů bylo přitom nahlášeno až za 350 dní.

Pandemická situace se ale nezhoršuje pouze v Evropě. WHO podle webu Politico ve čtvrtek oznámila, že počet úmrtí na covid-19 se v Africe zvýšil mezitýdně o 43 procent.

Evropa znovu myslí na omezení

Evropa je nicméně i nadále jedním z nejvíce postižených regionů na světě, co se týče šíření covidu-19. Nárůst případů podle webu EUobserver způsobilo rozvolnění opatření, ale i šíření nakažlivější varianty delta. Tu v dubnu identifikovali jako rychle se šířící mutaci v Indii. Od té doby se rozšířila po celém světě. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je varianta delta (B.1.617.2) o 40–60 procent přenosnější než varianta alfa (B.1.1.7), která byla poprvé identifikována v Anglii.

Aktuálně hlásí nejvyšší počet infekcí Kypr, Španělsko, Portugalsko, Nizozemsko a Lucembursko. Naopak Polsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko hlásily za poslední dva týdny méně než 10 případů na 100 000 obyvatel.

Podle ECDC byl v nejvíce postižených zemích zaznamenán nejstrmější nárůst počtu případů zejména u mladších lidí, kteří zatím obvykle nejsou plně očkovaní.

Spojené království v pondělí ukončilo přes rok trvající uzávěru, ale radost z takzvaného „dne svobody“ hatí nárůst počtu infekcí. Britský premiér Boris Johnson v pondělí uvedl, že pro vstup do nočních klubů a na další místa, kde se pohybuje větší počet lidí, budou od konce září návštěvníci muset předložit doklad o plném očkování.

Francie zavedla jedna z nejpřísnějších opatření v Evropě. Od začátku srpna bude v zemi nutné prokázat očkování, pokud se Francouzi budou chtít dostat na festivaly nebo do kin, kaváren či restaurací. Francie rovněž chce zavést povinné očkování pro všechny pracovníky ve zdravotnictví. Protestovat proti covidovým opatřením v sobotu vyšlo do ulic po celé Francii více než 100 000 lidí, ve středu odpoledne bude o této možnosti jednat francouzský parlament.

Nizozemsko minulý týden oznámilo, že obnoví pravidla týkající se home office, stejně jako některá omezení pro bary, restaurace a noční kluby. Omezení země přitom zrušila pouze pár týdnů předtím. I Řecko bude v rámci boje proti prudkému nárůstu infekcí vyžadovat, aby zákazníci v uzavřených restauracích, barech a kavárnách prokazovali, že byli očkováni.

Šéf WHO Tedros Ghebreyesus v pátek varoval, že varianta delta se již dostala do téměř stovky zemí. Varianta se podle něj rychle šíří v zemích s nízkou i vysokou mírou proočkovanosti. Ghebreyesus uvedl, že tato varianta je „nebezpečná“ a nadále se vyvíjí a mutuje, což vyžaduje neustálé vyhodnocování situace a „pečlivé přizpůsobování“.

Reklama

Doporučované