Hlavní obsah

Magistrála pro běžkaře není v lesích Jizerských hor bezpečná

Podívejte se, jak to vypadá v posledních dnech na silnicích na Liberecku.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lesní úseky na magistrále pro běžkaře v Jizerských horách nejsou kvůli padajícím stromům obtěžkaných mokrým sněhem bezpečné. Jizerská o.p.s., jež má údržbu tratí na starost, běžkařům nedoporučuje, aby těmito místy projížděli, zejména po setmění.

Článek

„Nemůžeme lidem vstup zakázat, ale považujeme to už v tuto chvíli za nebezpečné,” řekla ČTK ředitelka společnosti Radka Davidová. „Situace je vážná, žádáme proto všechny lyžaře, aby své plány pečlivě zvážili,“ dodala.

Podle ní jen na pětikilometrovém okruhu, který vede ze stadionu v Bedřichově a vrací se na něj, spadlo přes cestu minimálně osm stromů.

„Další byl na Rozmezí,” dodala. Jeden z běžkařů, který vyrazil ráno, na webu kamzasnehem.cz uvedl, že cestou z Maliníku na Vládní narazil asi na 30 spadlých stromů.

Varování před padajícími stromy platí už od soboty i pro Krkonoše. „Mokrý sníh na mnoha místech způsobil vrcholové zlomy stromů, na řadě míst jsou stromy polovyvrácené a nahrnuté. Nejvíce postižené jsou západní Krkonoše,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Obdobná situace je ale podle něj na celých horách.

„Návštěvníkům hor doporučujeme zvážit výlety lesními porosty a nevstupovat pod zavěšené či nahrnuté stromy zatížené mokrým sněhem. Pochopitelně ani na řadě míst nebudou projeté běžecké stopy, protože nejprve musí být cesty zprůjezdněny,” dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované