Hlavní obsah

Magistrát kontroloval taxikáře. U Uberu ve všech případech přišel na porušení zákona

Už déle jak měsíc platí novela zákona, díky které mohou úřady více zakročit proti taxikářům. Jaké jsou výsledky?Video: Petr Švihel

 

Reklama

Ani jeden z téměř 50 řidičů Uberu, které od října kontrolovali úředníci pražského magistrátu, neprošel.

Článek

Už déle jak měsíc platí novela zákona, díky které mohou úřady více zakročit proti taxikářům. Jaké jsou výsledky?

Pražský magistrát provedl od října 225 kontrol řidičů klasické taxislužby a 46 kontrol řidičů, kteří využívají aplikaci Uberu.

U klasických taxikářů kontroloři nejčastěji narazili na prohřešek nezaznamenání přepravy. Obecně ale podle magistrátu taxikáři příliš přestupků neudělali.

V případech, kdy úředníci vyrazili na řidiče Uberu, to bylo jinak.

„Ve všech případech řidičů Uberu byl porušen zákon. Vozidla neměla taxametr, nebyla označena jako taxi a v některých případech byla i služba předražena,“ říká Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

Ve všech případech tedy řidičům Uberu chyběly náležitosti, které zákon vyžaduje pro klasickou taxislužbu. Na to mluvčí společnosti reaguje argumentem, že se Uber nepovažuje za taxislužbu a v současné české legislativě jeho služby nejsou ukotveny.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana kontroly nejsou zaměřené primárně na klasické taxikáře, jak by mohla čísla jednotlivých kontrol svádět.

„Když to stáhneme k poměru, že řidičů taxislužeb je zhruba osm tisíc a řidičů Uberu jsou zhruba dva tisíce, procentuálně jde o velmi podobný počet kontrol na počet řidičů,“ vysvětluje Hofman.

Reklama

Související témata:

Doporučované