Hlavní obsah

Magistrát nemá nárok na náhradu škody kvůli Opencard

Večerní zprávy, 9. 8. 2017.

 

Reklama

Pražský magistrát nemá nárok na tři miliony korun, které požaduje po bývalém úředníkovi Jiřím Chytilovi v souvislosti s kauzou Opencard. Nárok je podle soudkyně Hany Kadaňové promlčený.

Článek

Rozhodnutí není pravomocné, magistrát se může odvolat k pražskému městskému soudu.

Bývalý úředník Jiří Chytil byl na magistrátu v době vzniku Opencard. V kauze byl jako šéf hodnotící komise pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu. K dnešnímu jednání nepřišel.

Podle žaloby Chytil nevymáhal po firmě Haguess pokutu, která vyplývala ze smlouvy s magistrátem. Haguess v té době Opencard dodávala. Chytilův právník Ladislav Málek tvrdil, že je nárok magistrátu promlčený, podle jeho názoru by totiž v tomto případě neměla promlčecí lhůta trvat deset let, ale pouze dva, případně tři roky. Nárok podle něj mohl úřad uplatnit už v roce 2012, žalobu ale podal v roce 2016.

Projekt Opencard z dob primátora Pavla Béma vyšel na 1,75 miliardy korun a město se kvůli němu stále soudí s nástupcem firmy Haguess. Praha se nicméně rozhodla nepodat žalobu na samotného Béma se zdůvodněním, že podle právních analýz by město neuspělo.

Reklama

Doporučované