Hlavní obsah

Magistrát pod tlakem. Piráti z Prahy 4 sepsali petici, aby urychleně opravil Budějovickou

Magistrát hlavního města čelí dalšímu tlaku kvůli lednovému nečekanému uzavření pasáží u metra Budějovická.

Reklama

Článek

Video: Jak uzavřeli pasáže a co tomu říkali Pražané

Pražané se diví, proč musí do metra oklikou. A diví se i vedení Prahy 4.

Místo u stanice metra Budějovická je podle odborníků magistrátu v havarijním stavu, avšak čím dál více sílí hlasy, že uzavření bylo uspěchané.

Kritici - mezi nimi Úřad městské části Praha 4 - navíc uvádějí, že magistrát o uzavření pasáží, jimiž denně projede kolem 90 tisíc lidí, nikoho předem nezpravil.

Zastupitelé Pirátů v Praze 4 proto nyní začali sbírat podpisy pod petici, aby magistrát urychleně situaci vyřešil.

„Piráti nesouhlasí s uzavřením a demolicí Budějovické pasáže na základě povrchního posudku magistrátního statika,“ uvádí klub v prohlášení k petici.

Narážejí přitom na kritiku vedení obchodního centra DBK, které uvedlo, že kvůli uzavření prostoru přišlo o významnou část zákazníků. Jak informoval Seznam, DBK si nechalo udělat vlastní znalecký posudek, podle něhož není třeba prostor na Budějovické uzavřít.

Piráti také požadují, aby magistrát začal jednat s ostatními odborníky a urychleně uspořádal kulatý stůl mezi statiky DBK, zástupci magistrátu a znalci z ČVUT.

Pražský radní Karel Grabein Procházka z hnutí ANO však ve čtvrtek na tiskové konferenci zopakoval, že je město nuceno poškozené části strhnout. Jedná tak prý na základě rozhodnutí speciálního stavebního úřadu.

„Město dostalo lhůtu k odstranění závadného stavu do tří měsíců. Pokud město závadný stav neodstraní, bude odstranění stavby nařízeno ze zákona,“ stojí v tiskovém prohlášení Karla Grabeina Procházky.

Magistrát uzavřel podchod 19. ledna a následnou instalací několika set stojek pasáž zabezpečil. Současné rozmístění podpůrných stojek ale neumožňuje zpřístupnit podchod občanům.

Co do budoucna vznikne na místě stržené pasáže, k jejíž demolici by mělo dojít po vypršení 90denní lhůty zhruba v polovině dubna, město podle vyjádření svých zástupců zatím neví. O postupu renovace celého prostoru bude teprve jednat.

Reklama

Doporučované