Hlavní obsah

Majetek lihových bossů na prodej. K mání bude i „chatka“ velikosti paláce

 

Reklama

Luxusní nemovitosti otce a syna Pražanových, kteří za obchody s nelegálním lihem dostali devítileté tresty, prodá stát zřejmě v dražbách.

Článek

Při obchodování s nelegálním lihem připravili stát na dani minimálně o 353 milionů korun. Teď zase stát rozprodá luxusní nemovitosti, na něž si otec a syn Pražanovi, patřící mezi hlavní postavy tak zvané lihové mafie, svými obchody vydělali. Zpeněžit se pokusí i rozsáhlé rodinné sídlo zkolaudované jako rekreační chata.

„V současnosti probíhají prvotní úkony k propadnutému majetku, tedy ohlášení změny vlastnictví v katastru nemovitostí. Zjišťujeme také kontaktní údaje na osoby, které dané nemovitosti užívají, a s nimi pak jednáme o ukončení užívání nemovitosti a jejím vyklizení,“ popisuje postup státu Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který majetek zabavený odsouzeným zločincům pro stát spravuje.

Nejdál jsou úředníci s rodinným domem v Kostelci u Zlína, který patřil Stanislavu Pražanovi mladšímu. Tam už s nájemníkem vyjednávají o odchodu z domku. Následovat budou další reality, které Pražan mladší, jenž na pokyn otce čile obchodoval s hlavou lihové mafie Radkem Březinou, nashromáždil.

Orlí hnízdo s bazénem

Jde celkem o sedm domů či bytů ve Zlíně a přilehlém okolí. V krajském městě jsou nemovitosti v klidné části širšího centra, v okolních obcích jde i vesměs o luxusní vilky.

Nejzajímavější položkou, která z rozhodnutí soudu státu připadla, je ovšem rodinný dům Pražana staršího. Jde o rozsáhlé rodinné sídlo v Lukově u Zlína. Stavba s půdorysem bezmála 400 metrů čtverečních, bazénem a s pozemky přesahujícími šest tisíc metrů byla zkolaudována jako chata.

Kauza jedovatého metanolu

Lihová mafie byla rozkryta koncem roku 2012. Tehdy na otravu pančovaným alkoholem v Česku zemřelo 43 lidí. Hlavou organizované skupiny byl podnikatel Radek Březina se svou firmou Moravia-Chem. Stát podle soudu připravil na daních o 6,39 miliardy korun. Zatím nepravomocně dostal 13letý trest.

Otec a syn Pražanovi patřili k nejvýznamnějším odběratelům nelegálně vyrobeného lihu. Stát na jejich obchodech tratil minimálně 353 milionů korun na daních. Oba dostali devítiletý trest odnětí svobody.

Státu teď patří polovina obří stavby. Druhá patří manželce odsouzeného obchodníka s lihem. „Úřad nejdříve musí vypořádat zánik společného jmění manželů a teprve potom přistoupí k zpeněžení svého podílu,“ upřesnil mluvčí Ležatka.

To bude pro úředníky představovat drobnou komplikaci. Manželce odsouzeného musí dům nabídnout k odkupu, ale za tržní cenu, která se bude počítat v milionech korun. Pokud jej nebude chtít, dá jej do dražby. V ní ovšem při nezájmu bude postupně původní tržní cenu snižovat. A přihlásit se do ní může i Pražanová.

Luxusní sídlo Stanislava Pražana v Lukově.

S nemovitostmi, které ovládal Pražan mladší, to bude jednodušší.

Vzorem může být třeba postup, který byl zvolen u dalšího z odsouzených lihových mafiánů. Roman Sedlařík patřil v hierarchii níže než Pražanovi a byl usvědčen z daňových podvodů a ohrožování zdraví a dostal trest odnětí svobody na 5,5 roku a propadnutí majetku. Státu připadl dům se dvěma byty ve Fryštáku nedaleko Zlína. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových už připravil výběrové řízení, kdy pro první kolo je posudkem daná cena 3,2 milionu korun. Ta je snížena asi o 800 tisíc, protože k jednomu z bytů mají doživotní právo užívání Sedlaříkovi rodiče.

Spolupráce s Březinou

Pražanovi dostali v létě pravomocně oba devítiletý trest odnětí svobody.

Stanislav Pražan (65) starší, jak vyplynulo u soudu, se dohodl s Radkem Březinou na odběru lihu za 66 korun za litr, tedy za méně, než kolik činí spotřební daň z lihu. Pražan mladší (36) pak zajišťoval podle pokynů otce objednávky a vyřizoval obchody ve Zlíně-Kostelci s bratrem Radka Březiny Tomášem.

Foto: ČTK

Stanislav Pražan si vyslechl odsuzující verdikt na devět let.

Reklama

Doporučované