Hlavní obsah

Majetkové kličky pana ministra. Svůj byznys skrývá systematicky, říká reportér

Foto: Seznam Zprávy

Detaily o majetku Petra Arenbergera postupně vyplouvají na povrch. A ukazují na střet zájmů při řízení vinohradské fakultní nemocnice.

Reklama

Článek

Pochybuji, že člověk, který spravuje majetek v hodnotě stovek milionů korun, na to nemá firmu nebo neví sám, jak má svůj majetek správně vykázat, říká reportér Jan Richter na adresu ministra zdravotnictví Petra Arenbergera.

Reportéři Televize Seznam a Seznam Zpráv poslední týden otáčí pozornost na už čtvrtého ministra zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše. Jan Richter a Tomáš Pergler nejprve odhalili, že Petr Arenberger nepřiznal příjmy z kosmetických studií a že ve svém majetkovém přiznání zásadně „podsekl“ sumu nemovitostí, které vlastní.

„Máme velmi agilního ministra zdravotnicví. Kromě toho, že je známým dermatologem a mediálním odborníkem na onemocnění kůže, je i zdatným obchodníkem, který své byznysové aktivity skrývá, někdy i velmi systematicky,“ říká Jan Richter v podcastu Stopáž.

Ve čtvrtek reportéři Seznamu posunuli kauzu ještě dál – Arenberger podle jejich zjištění pronajímá jednu ze svých nemovitostí ve středních Čechách Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kterou sám řídí, jako archiv.

„Smlouva o pronájmu není v registru smluv, ale jsou tam k nalezení objednávky na police a regály, které si nemocnice do archivu pořídila. Z toho jsme poznali, že archiv sídlí v jedné z budov, která patří ministru Arenbergerovi. Ten připustil, že tento objekt od roku 2013 nemocnici pronajímá. V posledních pěti letech za 80 korun za metr čtvereční, od jeho ministrování jen za korunu,“ vysvětluje Richter.

Právě v reakci na reportáže Seznamu ministr před pár dny v novém majetkovém přiznání uvedl celkem 65 nemovitostí a také vedlejší příjem téměř 30 milionů korun. „Otázka je, nakolik je jednání Petra Arenbergera nemorální a nakolik je nelegální. Myslím, že legálně je problematické hlavně nepřiznat nemovitosti. To, že v majetkovém přiznání neuvedl příjmy z kosmetických studií ve smyslu zisku, je teoreticky možné, třeba skutečně všechno ‚sežraly‘ náklady. Ale měl by je jasně doložit,“ říká Richter.

„Vypadá to, že oficiální vysvětlení opraveného majetkového přiznání profesora Arenbergera je nedbalost z jeho strany. Ale samozřejmě že člověk, který je jen trochu podezřívavý, si říká, co pan ministr vlastně přiznával daňovému úřadu,“ dodává Tomáš Pergler, který našel a popsal rozsáhlé nemovitosti a polnosti na Mělnicku, které profesor dermatovenerologie zdědil po svých rodičích.

Jak se reportéři dostali na stopu skrytého byznysu Petra Arenbergera? V čem spočívá rozdíl mezi majetkovým a daňovým přiznáním? A proč chce Andrej Babiš ministra za každou cenu udržet? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované