Hlavní obsah

Mají dost práce, tak si stavbaři vybírají. Úřad marně hledá firmu na opravu pevnosti z druhé světové války

Nedostatek zaměstnanců ve stavebnictví nyní stopnul revitalizaci pevnosti Dobrošov na Náchodsku. Kraj zkusí sehnat stavebníka na projekt za 94 milionů korun na třetí pokus.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Královéhradecký kraj v úterý zrušil zakázku na revitalizaci pevnosti Dobrošov na Náchodsku. Výběrového řízení se zúčastnila jediná stavební firma, která nakonec z tendru na vlastní žádost odstoupila. Šlo již o druhé výběrové řízení, v tom prvním v loňském roce se nepřihlásil nikdo. Podle politiků za nezájmem stojí nedostatek pracovníků i stavebního materiálu. Kraji nyní hrozí, že přijde o evropskou dotaci.

Článek

Začátek rekonstrukce pevnosti, která vznikala ve třicátých letech minulého století jako součást pohraničního opevnění proti nacistickému Německu, chtěl Královéhradecký kraj naplánovat symbolicky na rok, kdy po celé republice slaví výročí sto let od založení Československa, a také na sedmdesáté výročí mnichovské dohody, která v historii stavby dobrošovské tvrze hrála významnou roli. To už se zcela jistě nepovede, kvůli přetíženosti stavebního trhu.

Stavební firmy prý o takto náročné zakázky nestojí. „To, co dokázali v roce 1937 postavit za rok, se nám dnes za dva roky nedaří ani vysoutěžit,” povzdychnul si radní Václav Řehoř (ODS), který má na kraji na starost majetek a investice. A jedním dechem dodal, že pokud by se země nacházela v jiné cyklice ekonomiky, mezi stavebními firmami by byl zájem určitě vyšší. „Nyní si firmy mohou vybírat a za podobné peníze volí jednodušší díla,” říká.

Zakázka za 94 milionů korun bez daně je hodně specifická. Jde o vojenskou stavbu plnou betonu a většina stavebních prací se děje pod zemí. Zároveň je nutné respektovat zimoviště netopýrů, neboť chodby dobrošovské pevnosti s konstantní teplotou slouží jako útočiště tisícům těchto savců. Na některých částech stavby je také nutné spolupracovat s památkáři a restaurátory, což je rovněž věc, kterou některé stavební firmy považují za komplikaci.

S třetím pokusem o úspěšné výběrové řízení na dodavatele neuteče jen symbolický termín, ale hrozí, že kraji uteče i evropská dotace, kterou na rekonstrukci pevnosti získal. Z 94 milionů korun, kolik má revitalizace stát, měla evropská dotace pokrýt 90 procent.

I proto chce kraj urychleně vypsat nové, v pořadí již třetí, výběrové řízení. „Ještě jednou si projdeme harmonogram prací a zadávací podmínky a počítáme s tím, že v září vypíšeme novou soutěž. Stále pracujeme s vizí, že termín, na který je vázaná dotace, stihneme. Předběžně jsme to počítali a měli bychom to stihnout,” věří hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

A doufá, že to nedopadne jako v posledním případě, kdy firma již vysoutěžená byla, ale před podpisem smlouvy oznámila, že s ohledem na výrobní kapacity nebude schopna zakázku plnit. Zjednodušeně řečeno: oznámila kraji, že nemá lidi. „Při růzých kontrolních dnech se bavím se zástupci stavebních firem a všichni říkají, že by uživili jednotky až desítky dalších zaměstnanců. Ti lidé ale nejsou. A v poslední době dochází i stavební materiál, nejsou cihly, vata,” shrnul radní Řehoř a s nadsázkou dodal, že snad začne do první stavební linie posílat úředníky.

Pevnost Dobrošov získal kraj bezplatně v roce 2015 od armády. Už v té době vznikla myšlenka obnovy památky, která je podle ředitele Muzea Náchodska Sixta Boloma-Kotariho již na hranici havarijního stavu. „Nyní zajišťujeme provoz pevnosti v maximální možné míře tak, aby nebyla ohrožená bezpečnost návštěvníků,” říká Bolom-Kotari.

Rekonstrukce měla být první generální opravou od doby jejího vzniku v roce 1937. Dobrošovská tvrz, která byla součástí hraničního opevnění mezi Krkonošemi a Ostravou, se pro veřejnost uzavře poprvé od roku 1968, kdy ji armáda lidem zpřístupnila. Tvrz Dobrošov armáda nestihla dokončit, práce na ní zastavila mnichovská dohoda.

Reklama

Doporučované