Hlavní obsah

Mají Facebook a Google platit novinářům za to, že sdílí jejich obsah?

V Duelu diskutovali europoslanec Jiří Payne a Václav Mach, ředitel Unie vydavatelů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V příštích dnech budou europoslanci rozhodovat o kontroverzní směrnici o autorském právu. Mediální domy by nově vybíraly od Googlu a spol. za sdílené náhledy či úryvky článků poplatky. Možná prostřednictvím nové organizace podobné OSA (Ochranný svaz autorský), která zastupuje hudebníky. Podle zastánců směrnice to povede k lepší ochraně copyrightu, podle odpůrců k cenzuře internetu.

Článek

Nabízíme Duel europoslance za Svobodné Jiřího Paynea a Václava Macha, ředitele Unie vydavatelů.

Předmětem sporů je zejména článek 11, který chce zavést tzv. daň z odkazu. Má zajistit to, aby platformy typu Google News, Facebook, Twitter, Wikipedia ale i třeba Seznam.cz platily za to, že svým návštěvníkům sdílí náhledy textů z jiných webů. Šíření obsahu celého článku bez souhlasu je nelegální už teď.

Podle vydavatelů jim sdílení odvádí reklamu, jejíž výnosy pak končí u digitálních platforem. A proto chtějí podíl z výnosů z reklamy. Mediálním domům vadí sdílení náhledů článků, perexu, související grafiky nebo i citací.

Návrh reformy je založen na legislativě zavedené v Německu nebo ve Španělsku. V obou zemích se ale poplatky za sdílení neosvědčily. Google totiž odmítl cokoli platit a raději přestal úryvky článků na Google News zobrazovat. Španělské Google News je zrušené dodnes.

Ještě hlasitěji jsou slyšet kritici článku 13 připravované směrnice. Ten ukládá vyhledávačům a sociálním sítím striktnější povinnosti v oblasti obsahu nahrávaného uživateli. Provozovatelé jednotlivých serverů budou muset aktivně kontrolovat, co na ně běžní uživatelé nahrávají a vyhledávat nelegální obsah.

Reklama

Doporučované