Hlavní obsah

Mají na ně kompro? Americký politolog řeší, proč jsou Zeman s Klausem tak vstřícní k Rusku

S profesorem Igorem Lukešem o vztazích na ose Praha-Washington-Moskva.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor s honorárním konzulem České republiky v Bostonu, profesorem historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě, Igorem Lukešem.

Článek

Před 100 lety otiskly noviny ve Spojených státech text Washingtonské deklarace, která vyhlašovala nezávislou a svrchovanou Československou republiku. Autor deklarace Tomáš Garrigue Masaryk v textu odmítl možnost autonomie v rámci monarchie a získal ke svému návrhu podporu amerického prezidenta Woodrowa Wilsona, což bylo pro vznik Československa klíčové.

Proč nemáme podobně nadstandardní, užší vztah se Spojenými státy dnes? A proč se někteří čeští politici spíše obracejí k Rusku? Odpovědi na otázky hledal v exkluzivním rozhovoru pro pořad Svět bez obalu americký historik českého původu, profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš.

„Jedna z možností je, že Klaus a Zeman mají ve své minulosti něco, co je činí zranitelnými a jsou možná vydíratelní,“ říká Lukeš. „Myslím si, že vyšetřovatel, který by měl pravomoce sledovat mezinárodní toky peněz, by na tuto otázku mohl dát odpověď velmi rychle.“

Podrobný rozhovor o česko-amerických vztazích si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy, který běží v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované