Hlavní obsah

Mají před sebou složitý sestup, říká o horolezcích v Pákistánu Marek Holeček

Jeden z nejúspěšnějších českých horolezců Marek Holeček.

Reklama

Čeští horolezci, kteří uvízli na pákistánské hoře Rakapoši, zahájili sestup. „Hrozí tam nebezpečí lavin… sestup to bude poměrně dlouhý. Zřejmě budou muset jít po hřebenu,“ uvedl pro Seznam Zprávy horolezec Marek Holeček.

Článek

V Pákistánu pokračuje záchrana českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka. Ti již před pěti dny uvízli při sestupu z hory Rakapoši. Vrtulník se do takové nadmořské výšky nedostane, horolezci tak budou muset část sestupu zvládnout sami. O situaci pro Seznam Zprávy promluvil český horolezec a držitel ceny Zlatý cepín Marek Holeček.

Není správné, že se čeští horolezci na vrchol Rakapoši vydali bez povolení, uvedl Holeček. Hlavně je ale podle něj důležité, aby se v pořádku dostali dolů.

V jakých podmínkách horolezci momentálně jsou?

Hory jsou prostě divoké. V tuto chvíli tam nikdo nevidíme. Jestli jim tam nicméně nasněžilo, tak mohu jenom říct, že je to velký průšvih. Mají před sebou docela složitý sestup. Zřejmě budou muset jít po hřebenu. Pokud opravdu nasněžilo do bočních stěn, které tvoří strany toho hřebene, hrozí tam nebezpečí lavin. Nehledě na to, že je to opravdu strmé.

Jak náročná bude cesta dolů?

Čeští horolezci budou muset jít po dlouhém hřebenu. Ten je navíc problematický, místy je to ostré jak břit nože. Budou muset dávat pozor, aby neprošlápli nějaké převěje. Vylézt nahoru je samozřejmě nejtěžší, ale někdy se sestup může dramaticky protáhnout a může s tím v daném okamžiku být spojené daleko větší objektivní riziko než samotný výstup.

Budou muset překonat převýšení 900 metrů, sestup to bude poměrně dlouhý. Celkový výškový rozdíl se pohybuje okolo tří tisíc metrů. I tak to znamená, že budou muset prolézt přes ten úzký a ostrý hřeben. V těchto podmínkách je to prostě průšvih.

Rakapoši je mezi horolezci považovaná za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů…

To je víceméně floskule, kterou někdo vypouští v danou chvíli. Každý kopec může být problematický. S vysokou nadmořskou výškou má každý ten kopec ještě další aspekt. Každý okamžik v té výšce vám vlastně odebírá síly, ať se hýbete, nebo nehýbete. Navíc jste vystaveni těm nejtěžším přírodním podmínkám.

Je tam vítr, chlad, záchrana není dostupná. Každý krok musíte provést poměrně s přesností, jinak pod tíhou gravitace letíte. To je problém všech vysokých hor, v Pákistánu je s nadmořskou výškou přes sedm tisíc metrů asi 80 takových vrcholů.

Podle pákistánského ministerstva turismu se čeští horolezci na vrchol Rakapoši vydali bez povolení. To je běžná praxe?

Buď respektujeme nějaká pravidla, anebo ne. V tramvaji se dá také jet bez zaplacení lístku. Ale není to dobře. To se bude muset zpětně vyřešit s pákistánským establishmentem, věřme, že všechno dopadne dobře. Nevrhá to hezké světlo na ten náš horolezecký cech. Je to na facku, ale teď je hlavně důležité, aby se v pořádku dostali dolů.

Hrozí jim za to nějaký postih?

Nemyslím si. Pákistán nemůže odrazovat zbytek horolezců, kteří tam jezdí a standardně odvádí poplatky, ačkoliv občas jde o nesmyslné poplatky za nesmyslné služby. Musíme respektovat pravidla té dané země, ať se nám to líbí, nebo ne. Když je nerespektujeme, nemůžeme chtít, aby respektovali ta pravidla zase u nás.

Jsou na záchrannou akci připraveni pákistánští záchranáři?

Helikoptéra je z těchto míst vyzvednout nemůže, rozhodně tam není moc ploch, kde by mohla přistát. Oni ze závěsu nejsou tu záchranu schopni provést. Byla by to spíše náhoda, kdyby se to podařilo, nejsou na to cvičení. Nehledě na to, že jde o bojové vrtulníky, nikoli standardní.

Ani posádka záchranného vrtulníku není na tyto situace cvičená. Riziko by potom bylo veliké i pro ty, kteří tam horolezce jedou zachránit. Upřímně kdybych měl sám o té akci rozhodovat, tak bych to sám také nedělal, pokud by nebylo víceméně jasné, že je mohu vyzvednout. To nejde. Riskoval bych nejen svůj život, ale i spoustu dalších, které ta situace ohrožuje.

Horolezci dnes dostali vodu, potraviny, lana a léky…

Držme jim palce, ať to dopadne dobře. Jestli jim někdo opravdu dopravil léky, tak jim to snad alespoň dá šanci zmírnit příznaky výškové nemoci. Hlavně se teď musejí rychle dostat dolů. Omrzliny se dají přežít, budou se ovšem zvětšovat. Bůh s nimi, věřme na tu šťastnou hvězdu.

Přežít se v těchto podmínkách, v této výšce dá poměrně dlouhou dobu, pokud se jim skutečně povedlo zásoby zachytit. Jestli ale mají přibývající problémy, situace se může dramaticky měnit z hodiny na hodinu. To jsou ale jenom spekulace, s jistotou nevíme, co se tam odehrává. Budeme doufat, že nám to vypovědí, až se v pořádku vrátí.

Reklama

Související témata:

Doporučované