Hlavní obsah

Tady zkusí Prymulův plán na rychlou karanténu. Pak by mohlo ven celé Česko

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Česko v boji s koronavirem začne v pondělí testovat inteligentní karanténu. Začne na jižní Moravě. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

V boji s koronavirem má pomoci takzvaná chytrá karanténa. Díky armádě a technologiím dřív izoluje nemocné. Projekt otestuje jižní Morava. Stěžuje si na málo informací.

Článek

Číslo 373. Česko v pátek zaznamenalo největší nárůst nakažených od začátku koronavirové pandemie. V zemi je přes 2400 nemocných. Krizový štáb i technologické firmy také proto hledají nové způsoby, jak šíření COVID-19 zastavit. Nově může pomoci inteligentní karanténa. Plošné restrikce nahradí včasnou izolací nemocných a trasováním jejich kontaktů pomocí mobilů či platebních karet. Pokud zafunguje, vláda dřív zruší omezení pohybu a život v ulicích se rychleji obnoví.

Projekt, který chce krizový štáb od pondělí testovat na jižní Moravě, má však háček. Důležité úřady v regionu o něm doposud téměř nic nevědí. Aby byl úspěšný a mohl se dál šířit Českem, žádá si přitom zapojení armády, technologických firem, hygieniků i krajských úřadů a jejich úzkou spolupráci.

„Chceme jít cestou určitého rozvolnění v kombinaci s rychlou karanténou. Po Velikonocích by do něj mělo vstoupit celé Česko,“ uvedl v rozhovoru pro Právo šéf krizového štábu a námestěk ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Jižní Morava ale má zatím málo informací. Jihomoravský krajský úřad v pátek zrušil tiskovou konferenci. „Ohledně systému inteligentní karantény se, prosím, obracejte přímo na Ministerstvo zdravotnictví,“ napsala mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Podobně mluvili také hygienici. „Zkuste prosím našeho krajského ředitele. Jedná s centrálními úřady, snad má více informací,“ uvedla v pátek odpoledne hygienička Renata Ciupek. Na jihomoravské stanici vede protiepidemický odbor.

O tom, jak bude chytrá karanténa vypadat, ale v pátek nemohl příliš mluvit ani krajský šéf hygieniků David Křivánek. „Mám pravděpodobně méně informací než vy. Jen vím, že to máme rozjet, otestovat a vychytat prvotní chyby. To je tak všechno, co k tomu můžu nyní říct,“ omlouval se Křivánek. Ani v sobotu dopoledne na tom nebyl lépe. „Vydržte, prosím, do pondělí,“ napsal v SMS zprávě.

Hygienici jsou zatím klíčovou složkou pro sledování nemocných a jejich kontaktů. Od začátku března na jižní Moravě nařídili karanténu pro více než tisícovku lidí. K sobotnímu ránu bylo v kraji 133 lidí pozitivně testovaných na COVID-19.

Podle mluvčího Ústředního krizového štábu Rudolfa Kramáře se vše rychle upřesní. „Je to v gesci hlavního hygienika, aby informoval kolegy. Co vím, jednání budou pokračovat i o víkendu. Není to tak, že v osm ráno někdo někam přijde a řekne: Teď to bude fungovat takto. Systémy a procesy bude třeba domyslet do konečného důsledku,“ uvedl.

Jižní Moravu štáb vybral, protože v číslech nakažených nijak nevybočuje. „Číslo je průměrné. Není tam tak velký počet jako v Praze nebo Olomouckém kraji,“ vysvětlil Kramář.

Jak tedy bude chytrá karanténa fungovat? Do systému testování a trasování se k hygienikům a zdravotníkům nově přidá armáda. „Uvažuje se tom, že bude vybavená mobilní odběrnou sadou. Přijedou k potenciálně nakaženému a odeberou vzorek přímo u něj doma,“ upřesnil Kramář.

Cílem je přesně zmapovat nakažené a jejich kontakty. Pomohou také technologické firmy sdružené v projektu COVID19CZ (patří k nim i portál Seznam.cz). Po výslovném souhlasu nakaženého díky digitální stopě zmapují jeho pohyb v předešlých dnech. „Systém má být natolik funkční, že budeme schopní zachytit jednotlivé případy do tří dnů. To znamená, abychom je byli schopni vytrasovat, vyšetřit a tímto tempem zabezpečit, aby reprodukční číslo nebylo vyšší, než potřebujeme, to znamená zhruba 1,2,“ popsal šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Číslo znázorňuje, jak silně se nákaza šíří, tedy na kolik dalších lidí virus jeden nemocný přenese.

Několik desítek jihomoravských hygieniků je podobně jako jejich kolegové v krajích už měsíc v maximálním pracovním vypětí. Pomoc dalších složek tedy uvítají. „Samozřejmě záleží, jak se budou chtít zapojit. Jsem kontaktní osoba pro armádu, abychom si řekli, co a jak, ale zatím se nikdo neozval. Předpokládám, že nás osloví až v pondělí,“ doplnil Křivánek.

Podobné vzkazy zazněly i z Fakultní nemocnice Brno, která na jižní Moravě zvládá nejvíc testů na koronavirus. Denně udělá stěry asi dvěma stovkám lidí. „O inteligentní karanténě vím podrobně, ale z médií. Věřím, že budeme schopní dostát počtům testů, jak bude zapotřebí,“ sdělil ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Podle něj se vše vyjasní. „Jsme v hektické době. Všechno se mění z hodiny na hodinu. Více ten projekt řeší policie, krajský úřad a hygiena,“ dodal.

Pokud se nový přístup osvědčí, má v celé republice fungovat už po Velikonocích, tedy v půli dubna. Nicméně běžnou karanténu nemá úplně nahradit a premiér Andrej Babiš už naznačil, že některá omezující opatření mohou trvat až do půlky května.

Reklama

Doporučované