Hlavní obsah

Majitel e-shopů zaměstnává roky policii i inspekci. Před námi ujel

Záhady Josefa Klímy: Majitel e-shopů před námi ujel. Už roky zaměstnává policii i Českou obchodní inspekci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Sedláček je podnikatel z Brna, který svůj byznys postavil na obchodování přes internet. Nabízí českým zákazníkům převážně elektronické zboží, které pochází z Číny. Provozuje jich hned několik, ale všechny na stejném principu.

Článek

Recenze na podnikání Petra Sedláčka jsou dost často negativní – zákazníci si stěžují většinou na to, že dodané zboží si vůbec neobjednali, kvalita byla prachmizerná a peníze, které zaplatili, jim už nikdy nikdo nevrátil.

Podobnou poměrně čerstvou zkušenost z letošního ledna má i Lukáš ze severu Čech. V e-shopu onlineshop1.cz si objednal alarm na motorku. A protože ho potřeboval rychle, zaplatil dva a půl tisíce okamžitým převodem. V takovém případě e-shop deklaroval, že objednané zboží odešle ještě tentýž den. Jenže poté, co Lukáš narazil na množství negativních recenzí, a navíc objednané zboží mělo podle sdělení z e-shopu přijít i přes okamžité zaplacení teprve v průběhu 3–5 dnů, rozhodl se od smlouvy odstoupit.

„Obratem jsem ještě ten den napsal odstoupení od smlouvy, od koupě, a že žádám vrácení peněz,“ říká dnes Lukáš K. Jenže e-shop na žádost o odstoupení od smlouvy reagoval tak, že po několika dnech stejně zboží odeslal. Problém byl ale v tom, že přišlo úplně něco jiného, než si Lukáš K. objednal.

„Přišla mi zrcátka na motorku místo alarmu na motorku. Přišlo to v nějaké čínské krabici, všude byly čínské znaky, nápisy, nebyla u toho faktura, nebyl u toho žádný návod, nic podobného. Takže jsem to zabalil a okamžitě to poslal zpátky s tím, že opakovaně odstupuji od kupní smlouvy, že mi přišlo něco jiného,“ dodává Lukáš.

Celý postup navíc konzultoval s Českou obchodní inspekcí, podal i trestní oznámení na policii. Dnes je situace taková, že nemá ani zboží, ani peníze.

Pochybný podnikatel vlastní hned několik firem, z nichž jedna v minulosti skončila v insolvenci. Poslední aktivity má nejvíce spojené s firmou HiTech electronics s.r.o., která má sice adresu v Praze, v Kaprově ulici, ale jde pouze o virtuální sídlo. Ve skutečnosti Sedláček žije a podniká ze svého domu na okraji Brna.

V minulosti se o něj už několikrát zajímala média, on ale nemá publicitu rád a nikde veřejně nevystupuje. Pochopitelně i my jsme se chtěli zeptat na to, jak celý jeho byznys s čínským zbožím vlastně funguje. Měli jsme štěstí, narazili jsme na něho ve chvíli, kdy vyjížděl autem z brány své nemovitosti. Poté, co jsme mu ale sdělili, že jsme novináři, beze slova šlápl na plyn a odjel pryč.

Hned druhý den po naší návštěvě v Brně zrušil všechny své e-shopy a jejich domény přesměroval na jeden jediný obchod pod názvem lampionstesti.eu. Zároveň se hned ozval e-mailem, že si nepřeje, abychom zveřejňovali jeho podobu a značku auta.

Na dotaz, proč tak náhle zmizely z internetu jeho e-shopy právě den poté, co jsme ho navštívili, odpověděl, že v rámci neustálého zlepšování služeb pro zákazníky došlo k dlouhodobě plánovanému sloučení roztříštěných adres e-shopů na jednu.

Popřel, že by s fungováním jeho e-shopů byly spojeny nějaké větší problémy. „Zákazníkovi odejde přesně to zboží, které si zákazník objednal. Pokud nastane po prodeji s dodaným zbožím jakýkoli problém, věc řešíme v zákonné lhůtě a dle právních norem ČR. Pokud by vaše hypotéza o programovém a soustavném porušování právního řádu ČR byla správná, již by nám nebylo umožněno působit na českém trhu,“ píše ve svém e-mailu Petr Sedláček.

Jenže toto tvrzení je v rozporu se zkušenostmi dalších lidí, kteří v jeho e-shopech nakupovali v minulosti, a dokonce jim dal za pravdu i soud. Jaké jsou jejich příběhy? Co na to Česká obchodní inspekce a policie?

Zjistíte v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Klam

Doporučované