Hlavní obsah

Majitel Exim Tours jedná o převzetí CK Fischer

Rozhovor s výkonným ředitelem cestovní kanceláře Fischer Jiřím Jelínkem (natočeno v květnu).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvojka na trhu chce koupit jedničku. Chystá se velká akvizice na trhu s cestováním.

Článek

V Česku se zřejmě schyluje k velké cestovatelské fúzi. Majitel cestovní kanceláře Exim Tours jedná s vlastníkem CK Fischer o převzetí této firmy.

O jednání informoval jako první server iDnes.cz.

Exim Tours patří německé skupině Rewe, prodávajícím v tomto případě je KKCG miliardáře Karla Komárka. Ani jedna strana nechce jednání nijak komentovat, což svědčí o tom, že ještě není uzavřeno.

„Bez komentáře,“ odpověděla Seznamu na dotaz k transakci Dana Dvořáková, ředitelka komunikace  KKCG.

Spojení obou velkých hráčů na trhu s cestováním by musel schválit antimonopolní úřad. Firma Exim Tours loni prodala v Česku zájezdy za téměř šest miliard korun a zisk před zdaněním dosáhl 288 milionů. Cestovní kanceláři Fischer loni stouply tržby meziročně skoro o pětinu na 6,055 miliardy korun. Zisk firmy klesl zhruba o polovinu na 88,4 milionu, jak vyplývá z výroční zprávy firmy.

K velkým cestovním kancelářím v Česku patří také například Čedok nebo Blue Style, které měly v posledních letech tržby kolem dvou až tří miliard korun.

Antimonopolní úřad zatím žádný návrh na povolení spojení Exim Tours a Fischer nedostal, sdělil agentuře ČTK mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Fischer má dobrý rok

CK Fischer nemá úplně špatné období. Klientů jí loni proti roku 2017 přibylo o pětinu na téměř 416 tisíc. Ve srovnání s loňskem výrazně vzrostl například počet lidí mířících k moři, a to o třetinu. Největší zájem byl – podobně jako předchozí rok – o cesty do Španělska, Řecka a Turecka.

Přibylo také skoro o čtvrtinu lidí, kteří si kupovali zájezdy do exotických destinací. Mezi nejoblíbenější cíle zájezdů za exotikou patřily Spojené arabské emiráty, Omán a Kuba.

I letos očekává Fischer podle vyjádření firmy ve výroční zprávě nárůst tržeb a počtu klientů. Zvýší se i zisk díky zlepšení situace na trhu cestovních služeb a investic do technologií, uvedla společnost.

Cestovní skupina Fischer je členem finanční a investiční skupiny KKCG. Sdružuje značky Fischer, Nev-Dama, Privileq a eTravel.cz.

Reklama

Doporučované