Hlavní obsah

Majitele chat a chalup připravil lockdown o miliony

Foto: Pexels.com

Nyní se turisté neubytují ani v pronajatých chatách a apartmánech.

Reklama

Pronajímané chaty a apartmány byly jedinou možností, kde se turisté mohli ubytovávat. Kvůli uzavření okresů však pobyty ruší a pronajímatelé přicházejí o klienty, ztráty půjdou do milionů.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru jsou už od prosince zavřené hotely a lyžařské areály. Některé lidi to však od cesty na hory neodradilo. Většina turistů se ubytovávala v pronajatých apartmánech a chatách, které představovaly jediný legální způsob ubytování.

Kvůli novému omezení pohybu pouze v rámci okresů, které platí od podělí, však klienti pronájmy ruší. Na rekreaci se totiž výjimka vycestování z okresu nevztahuje, a tak se turisté na hory nedostanou. To připraví majitele pronajímaných zařízení o příjmy – za každou chalupu může jít o desítky tisíc, za celé Česko pak o miliony.

Apartmán Medvědín ve Špindlerově Mlýně měl poslední klienty 12. února, veškeré následující rezervace byly až do poloviny dubna zrušeny. Finanční situaci apartmánu ovlivnila už dřívější uzávěra Trutnovska, nové opatření ho však připravilo o další klienty.

„Dá se říct, že jsme měli za únor nulové tržby. Týdenní pronájem u nás stojí 22 tisíc, takže za měsíc to dělá ztrátu skoro 90 tisíc,“ počítá majitel Apartmánu Medvědín Filip Mansfeld. Tuzemští turisté přitom drželi apartmán nad vodou. „Češi nejsou naše hlavní cílová skupina, takže největším problémem u nás bylo, že nemohli přijet Němci, Poláci, Rusové nebo Izraelci,“ uvedl Mansfeld.

Všechny březnové termíny zrušili klienti chaty Roubenka pod Špičákem v Orlických horách. „Lidé se bojí, že by je policie nepustila, byť chatu pronajímám formou nájemní smlouvy, která by u kontroly projít mohla,“ říká majitel Tomáš Skalický.

Za zrušené termíny přijde Skalický o 20 tisíc korun a ztráty se mohou ještě znásobit. Dobu, kdy bude chata prázdná, však využije k její rekonstrukci. „Naštěstí končí sezona, takže bude čas na práce na objektu. Doufám, že do léta se situace zlepší a bude možné opět cestovat, protože mám termíny na léto plné,“ přeje si Skalický.

Ztráty ze zrušeného ubytování počítá v řádu desetitisíců majitelka dvou chat ve Špindlerově Mlýně Irena Polednová. „Kvůli uzavření okresů jsem přišla o všechny příjmy. Nyní jsem na nule a peníze mi stačí akorát na vytápění objektů,“ popisuje Polednová.

„Je to nutné zlo, raději přispěju konci pandemie“

Turisté kvůli novým opatřením rušili také dovolené v Krušných horách. Vila Krušné hory kvůli tomu přijde o tisíce korun. „V mých očích to je spíš nutné zlo, které musíme strpět. Takže i kdybych měl přijít o několik tisíc, raději přispěji k tomu, aby se situace nezhoršovala,“ říká zástupce majitelky pronajímaného objektu Daniel V.

Pronajímatelé ubytování nyní doufají, že alespoň letní období a příští zimní sezona budou lepší. „Zájem o ubytování je. Už máme termíny i na příští zimu a zatím vyšší počty naočkovaných nasvědčují tomu, že by lidé mohli přijet,“ myslí si Skalický.

Podobného názoru je i Polednová, která doufá, že příští sezonu bude moct turisty ubytovávat dál. „Už mám rezervace na léto a příští zimu, kam se přesunulo 20 až 30 procent rezervací z loňska,“ popisuje.

Některým pronajímatelům však ještě zbyly nezrušené termíny na duben, u kterých je zatím nejisté, zda jich budou moct klienti využít. „Od 17. dubna máme další rezervaci. Moc ale nevěřím tomu, že se do té doby situace zlepší,“ říká Mansfeld. Pohyb mezi okresy bude omezen minimálně po dobu tří týdnů. Pronajímatelé ubytování i turisté tak čekají, kdy se opatření znovu rozvolní.

Reklama

Doporučované