Hlavní obsah

Majitelé památek ve Znojmě mohou žádat o dotaci na jejich obnovu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vlastníci kulturních památek v památkové rezervaci Znojmo mohou žádat o dotaci na jejich obnovu. Do programu na regeneraci památkových rezervací a zón, který vyhlašuje Ministerstvo kultury, se mohou přihlásit do poloviny října.

Článek

„Ministerstvo uhradí až polovinu nákladů, přispěje i město,“ uvedla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Program vyhlašuje ministerstvo už od roku 1992. Peníze jsou určené na náklady spojené se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí kulturní památky. Nelze je využít na modernizaci ani technické zhodnocení. „Ministerstvo přispívá do 50 procent ceny památkově uznatelných nákladů a město poskytuje dotaci ze svého rozpočtu v minimální výši deset procent ceny památkově uznatelných nákladů. Zbylé náklady hradí žadatel,“ sdělila Pastrňáková.

Na základě předběžných žádostí stanoví ministerstvo celkovou výší příspěvku pro Znojmo. Tu pak město rozdělí mezi konkrétní žadatele, kteří musí doplnit potřebnou dokumentaci.

Letos získalo šest žadatelů z loňského roku 1,6 milionu korun, které si mezi sebe přerozdělí. Ve čtyřech případech se jedná o fyzické osoby s měšťanskými domy, ve dvou o právnické osoby. Jednou z nich je i samotné město Znojmo, které z programu získá 390.000 korun na pokračování obnovy Domu umění. Tam nyní pracovníci restaurují sgrafitovou výzdobu na čelní fasádě, v půli září zahájí opravy kamenného portálu a ostění oken.

Reklama

Doporučované