Hlavní obsah

Majitelem domény e-babis.cz je zaměstnanec IT oddělení Agrofertu

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Podle výpisu Správce domény CZ koupil doménu e-babis.cz 11. prosince 2013, tedy měsíc a půl po parlamentních volbách, Martin Branský. Doména je zaplacená na deset let, je aktivní a od té doby nezměnila majitele.

Článek

Majitelem poštovního serveru, jímž premiér komunikuje s vládními činiteli, je zaměstnanec Agrofertu Martin Branský.

Hovor na recepci holdingu naznačuje, že jde o zaměstnance tamního IT oddělení.

„Dneska není v práci. Tedy alespoň jsem ho tu ráno neviděla. Chcete mluvit s někým jiným z IT oddělení?“ odpověděla Seznam Zprávám recepční společnosti Agrofert na dotaz, jestli by mohla hovor na Martina Branského přepojit.

„Fungujeme teď v omezeném režimu a já nemám jeho harmonogram. Zjistím vám ho a zavolám,“ říká recepční, čímž potvrzuje, že v IT oddělení Martin Branský stále pracuje.

V další fázi hovoru pak nabízí pomoc.

„Tak jsem zjistila, že pan Branský v práci je. Jestli chcete, předám mu vaše číslo, aby se vám sám ozval,“ oznámila recepční o několik minut později.

Hodinu poté se Martin Branský ozval sám. Během krátkého hovoru i on potvrdil, že v Agrofertu pracuje, po otázce, zdali je správcem poštovního serveru e-babis.cz, však zavěsil. Od té doby nekomunikuje, na SMS zprávu neodpověděl.

V pondělí poukázaly Seznam Zprávy na nechtěný důkaz, který premiér poskytl během četby nedělního reportu „Čau lidi“. Kamera nasnímala odvrácenou stranu papíru, na němž měl Andrej Babiš vytištěný e-mail od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s názvem Report pro pana premiéra. Z dokumentu vyplývají dvě věci. Za prvé, že premiér je stále ve spojení s holdingem Agrofert a za druhé, že při komunikaci s vládními činiteli používá privátní adresu ab@e-babis.cz.

„Problém je v tom, že není známá identita osob, které server provozují, a jestli jsou tyto osoby prověřeny bezpečnostními složkami,“ popisuje jedno z rizik IT odborník a zakladatel portálu Hlídač státu Michal Bláha. „Jinými slovy, vůbec nevíme, kdo může veškerou premiérovu komunikaci sledovat, ukládat nebo odcizovat. Kdo z Agrofertu, nebo dokonce pracovníků třetích najatých stran má k síťovému provozu přístup.“

Seznam Zprávy mají k dispozici komunikaci mezi Ministerstvem dopravy a Andrejem Babišem, který píše z e-mailu ab@e-babis.cz, v níž úkoluje své podřízené ve vládě. Další důkazy má i Bláha. „Máme k dispozici řadu e-mailů z této adresy, kdy premiér komunikuje nejen s veřejností a svými spolupracovníky, ale také nejvyššími státními úředníky, ministry i firmami spolupracujícími se státem. Máme důkazy, že v těchto e-mailech aktivně řeší také projekty vedené v některém z režimů utajení,“ říká Bláha.

Andrej Babiš na dotaz Seznam Zpráv nereagoval. Tvrdí však, že s Agrofertem nemá nic společného, nazývá jej „bývalou firmou“.

Reklama

Doporučované