Hlavní obsah

Majitelem klubu bude jen manažer Šádek, Paclík ve Viktorii Plzeň končí

Foto: Profimedia.cz

Takhle spolu Adolf Šádek (vlevo) s Tomášem Paclíkem slavili titul Viktorie Plzeň v roce 2016.

Reklama

Původně se zdálo, že Tomáš Paclík převede na Adolfa Šádka jenom polovinu akcií firmy, která ovládá fotbalový klub Viktoria Plzeň. Všechno je ale jinak. Šádek je stoprocentním vlastníkem a Paclík z klubu odchází. Velká éra končí.

Článek

Až bude jednou Tomáš Paclík bilancovat, určitě nezapomene na pět titulů mistra ligy, dva zisky tuzemského poháru i superpoháru. A zejména na tři starty Viktorie Plzeň v Lize mistrů a četné účasti v Evropské lize.

Tomáš Paclík se v klubu objevil na přelomu května a června 2010. Krátce poté, co zmizel (a dosud se nenašel) tehdejší majitel klubu Miroslav Kříž. Ten po sobě zanechal vizi klubu evropských parametrů, pomalu se rodící supertým se skvělým progresivním trenérem Pavlem Vrbou a řadou hráčů, jež už pražská Sparta nechtěla, ale v Plzni posléze ještě dokonale rozkvetli.

A ještě něco po sobě Kříž zanechal. Dluhy. Sdružení věřitelů tehdy oslovilo manažera Tomáše Paclíka, aby se pokusil klub a jeho pohledávky nějak zachránit před bankrotem.

To se podařilo. A následoval malý, nebo spíš velký sportovní zázrak. Klub se vyšvihl na přední ligové příčky, začal sbírat tituly a dokázal být úspěšný i v evropských pohárech. Součet příjmů od UEFA a za prodeje hráčů přesáhl dvě miliardy korun.

Jenže nic netrvá věčně. Mnohé dlouholeté opory v čele s Pavlem Horváthem postupně končily kariéru. A nový tým nedokázal dostat do pohárové Evropy předloni ani Pavel Vrba, ani loni trenér Adrián Guľa. A ačkoli Plzeňští opakovaně tvrdili, že peníze z Evropy jsou pro ně jenom bonus, že si vystačí i bez nich, nebyla to nikdy tak úplně pravda.

Na to, že je klub i jeho majitel v problémech a i v důsledku toho se chystá významná majetková transakce mezi vlastníkem klubu Tomášem Paclíkem a klubovým manažerem Adolfem Šádkem, upozornil koncem února jako první newsletter Notičky Luďka Mádla.

Následovalo přepsání poloviny akcií společnosti Viktoria Plzeň 1911, firmy, jež klub vlastnicky ovládá, z Paclíka na Šádka. A dnes vydal klub zprávu, že transakce pokračovala. A že jediným držitelem akcií zmíněné firmy je nyní Adolf Šádek. A dosavadní prezident klubu Tomáš Paclík odchází ze zdravotních a osobních důvodů.

Paclík se před vstupem do Viktorie Plzeň profiloval jako daňový poradce, spolupracoval s francouzskou firmou Veolia, jeho prádelna měla od ministerstva vnitra zakázku na praní policejních uniforem.

Adolf Šádek začínal s fotbalovou funkcionařinou v Sokolově, kde provozoval i diskotéku.

V Plzni spojili své síly se zkušeným funkcionářem Františkem Myslivečkem, který stál před lety mimo jiné za titulem Slovanu Liberec.

Ruku v ruce s tím, jak byla Viktoria úspěšná, stoupali Plzeňští i ve funkcionářském žebříčku. Paclík dokonce v roce 2011 kandidoval na pozici předsedy Fotbalové asociace ČR. Neúspěšně, ale fungoval pak dlouhá léta coby člen výkonného výboru FAČR. V roce 2012 musel čelit aféře takzvané Křetínského tašky, ve které byla Viktoria Plzeň spojována s ovlivňováním rozhodčích prostřednictvím Romana Berbra, vlivného svazového funkcionáře.

Paclík vše ustál, u soudu se neprokázalo ani podezření, že pro Viktorii kupoval zápasy Martin Svoboda řečený Chřestýš.

Adolf Šádek, považovaný po několik let za nejschopnějšího manažera v lize, se stal viceprezidentem a hybnou silou Ligové fotbalové asociace.

Posléze se ale ve Viktorii začalo mnohé rozpadat. V roce 2019 odešel Mysliveček, nyní působí v Mladé Boleslavi. Teď v klubu končí Tomáš Paclík. Šádek zůstává.

„Ze zdravotních a osobních důvodů jsem se rozhodl výrazně omezit podnikatelské aktivity, z nichž tou nejviditelnější byl samozřejmě fotbal a vlastnictví Viktorie Plzeň. Jedenáct let jsme klub společně s Adolfem Šádkem budovali a byli jsme po celou dobu jeho řízení partnery. Při rozhodování o budoucnosti klubu byl tedy právě on pro mě jedinou variantou, která zaručuje kontinuitu,“ uvedl k důvodům odchodu Tomáš Paclík.

Finanční podrobnosti o transakci klub nezveřejnil.

„Pří mém příchodu do Plzně jsem si nedovedl představit, jak významných úspěchů se nám společně podaří dosáhnout. Na klub, město i všechny partnery či fanoušky budu vždy vzpomínat v tom nejlepším. V tuto chvíli jsem se rozhodl učinit tento krok, jenž je dle mého názoru nejlepším možným řešením,“ dodal Paclík v tiskové zprávě Viktorie.

„Klub je pro mě naprostou prioritou, mám k němu srdečný vztah a jeho budoucnost mi není lhostejná. Po zralé úvaze jsem se tedy rozhodl jej převzít,“ řekl Adolf Šádek. „Primárním cílem zůstává, aby klub fungoval co nejlépe i v době, která je kvůli covidu nejen pro oblast sportu velmi složitá,“ poznamenal Adolf Šádek.

„Panu Tomáši Paclíkovi bych chtěl za celý klub poděkovat a popřát mu jen to nejlepší v osobním životě. V Doosan Areně bude i nadále čestným a vítaným hostem,“ uzavřel Adolf Šádek.

Reklama

Doporučované