Hlavní obsah

Majiteli bistra, kde se kebabem otrávilo 81 lidí, zákazníci vyjadřují podporu

Bistro Maxim, které se „proslavilo” otravou 81 lidí, je stále zavřené. Jeho majitel provozuje ještě jeden stánek a v něm si na nedostatek klientů nestěžuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prodejna rychlého občerstvení, ve které se koncem června přiotrávilo 81 lidí, je stále uzavřená. Provozovatel by chtěl bistro otevřít asi za měsíc. Nákaza jeho zákazníky prý neodradila. Viníka, který do provozovny zanesl bakterii zlatého stafylokoka, policisté ještě nevypátrali. Stále čekají na definitivní zprávu hygieniků.

Článek

Hygienici prozatím jen potvrdili, že zdrojem nákazy byla tortila s kuřecím kebabem a zeleninou. Jakým způsobem se do ní bakterie zlatého stafylokoka, která lidem způsobila zažívací potíže, dostala, ještě neprozradili. Na jejich verdikt čekají i policisté, kteří zatím nepodezírají žádnou konkrétní osobu.

Majitel bistra Maxim v centru Hradce Králové provozuje dvě rychlá občerstvení. To, ve kterém k nákaze došlo, je už měsíc zavřené. „Bude se otevírat pravděpodobně příští měsíc. Vyšetřování ještě není ukončené, kdo sem nákazu přinesl, ještě nevíme,” uvedl Vladimir Angelkovik, který bistra už deset let provozuje.

Aféra, která jeho bistro „proslavila” po celé republice, prý vliv na prodej neměla, lidé k němu na gyros, kebab nebo tortilu chodí dál. „Podporu nám vyjadřuje hodně lidí. Hlavně stálí zákazníci, kteří k nám chodí už přes deset let,” řekl majitel občerstvení.

Problémy po snězení tortily mělo 81 lidí, 57 z nich skončilo v hradecké fakultní nemocnici, dva lidé měli kvůli přidruženým onemocněním těžší průběh a v nemocnici si poleželi déle. Bakterii zlatého stafylokoka mohl do masa zanést kdokoliv, kdo s ním manipuloval. Dostat se do něj mohla z drobné zhnisané ranky na ruce.

Pokud policisté pachatele zjistí, hrozí mu až půl roku ve vězení za přečin ohrožení zdraví závadovými potravinami.

Reklama

Doporučované