Hlavní obsah

Majitelka obchodu zakázala vstup očkovaným. Absurdní, diví se vakcinolog

Foto: ČTK

Cedule zakazující vstup lidem očkovaným mRNA vakcínami umístila u vchodu do obchodu s dětským zbožím jeho provozovatelka.

Reklama

Teorie o škodlivosti mRNA vakcín šíří například poslanec Lubomír Volný. Podle odborníků jsou to nesmysly, které někteří politici využívají ke svému marketingu. Uvěřila jim patrně i majitelka olomouckého obchodu.

Článek

„Zákaz vstupu očkovaným mRNA vakcínami,“ dočetli se návštěvníci obchodu s dětským zbožím nedaleko centra Olomouce. Majitelka posléze řekla, že má strach o své zdraví a zdraví svých zákazníků. Očkování podle ní vyšuje riziko přenosu nákazy od lidí, kteří kvůli očkování nemají příznaky covidu-19.

Na cedulích stojí, že až do začátku očkování neexistovali asymptomatičtí pacienti s covidem-19. Majitelka také ČTK řekla, že zatím nebyla vědecky prokázána neškodnost mRNA očkování a že se obává přenosu částeček vakcíny na neočkované zákazníky, hlavně z řad těhotných žen.

V Česku se používají mRNA (či messenger RNA) vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna, zatímco AstraZeneca a Janssen patří do kategorie takzvaných adenovirových vektorových vakcín. Tvrzení o škodlivosti mRNA vakcín odmítlo jak Ministerstvo zdravotnictví, tak Státní zdravotní ústav.

„Vědecky nebo odborně tvrzení té paní zkrátka nemá opodstatnění. Není čeho se obávat,“ říká vakcinolog Marek Petráš, který byl vybrán do expertní pracovní skupiny pro hodnocení covidových vakcín v rámci Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

On sám přitom není žádným nekritickým propagátorem očkování nevyzkoušenými vakcínami. Na možná úskalí mRNA vakcín upozorňoval například v listopadovém rozhovoru pro Seznam Zprávy, tedy před jejich schválením patřičnými úřady. Odmítá ale, že by v tuto chvíli byla mRNA vakcína nedostatečně vyzkoušená.

„V rámci schvalovacího procesu, samozřejmě nouzového, takže to není definitivní, se úřady vyslovily tak, že považují tyto vakcíny ve stávající době za možné k plošnému očkování. Toto tvrzení se nijak nezměnilo,“ říká Petráš.

Očkovaní a neočkovaní bez příznaků

„Z hlediska dlouhodobé bezpečnosti je to zapotřebí sledovat, nikdo si nemůže myslet, že úřady budou mít křišťálovou kouli a budou říkat, že je i z dlouhodobého sledování zřejmé, že ty vakcíny nebudou přinášet žádné nežádoucí reakce. Tohle na začátku, tedy v prosinci, kdy se začínaly naplňovat schvalovací procesy, nikdo nevěděl. Ani dnes po půl roce nemáme jednoznačný závěr, na to jsou zapotřebí minimálně tři čtyři roky v rámci běžných klinických studií, které dál běží,“ popisuje vakcinolog.

A osvětluje i další překroucené či nepravdivé informace, které mezi lidmi o mRNA vakcínách kolují. Například tu, že jsou očkovaní lidé nebezpeční, protože na rozdíl od neočkovaných mohou nevědomky šířit covid, když se nakazí. I takové případy se přitom stávají.

„Očkovaní jedinci se samozřejmě mohou stát asymptomatickými pacienty, to se ve studiích ukázalo. Nicméně toto riziko platí úplně stejně i pro ty, kdo onemocněli covidem-19 v minulosti. Pokud má někdo tyto obavy, tak by takový obchod nesměli navštěvovat ani ti jedinci, kteří v minulosti onemocněli covidem-19,“ říká Petráš.

„Právě zpracovávám odborné publikace a mohu jednoznačně potvrdit, že zhruba 50 % pacientů, kteří v minulosti covid prodělali, se při opakované nákaze stává asymptomatickými. A velmi podobné číslo je i u očkovaných. Je přitom jedno, jestli jde o mRNA (např. Pfizer, Moderna, pozn. red.) nebo adenovirovou vektorovou vakcínu (např. AstraZeneca),“ popisuje vakcinolog ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

A nakonec vyvrací i teorii, že lidé naočkovaní mRNA vakcínou mohou do těla dostat koronavirus přímo z očkovací látky a následně ho šířit do okolí částečkami, o kterých se zmiňuje majitelka olomouckého obchodu.

„V případě mRNA jsou to de facto neživé partikule (částečky, pozn. red.), že by se z očkovaného jedince vylučovaly formou kapének nebo se dostávaly do vzduchu, to je absurdní, to vůbec nelze. V případě adenovirových vakcín (AstraZeneca, Janssen, pozn. red.) je to samozřejmě živý virus, který ovšem má genetickou predispozici k tomu, že se dál nemnoží v těle očkovaného člověka. Pokud je daná osoba očkovaná, tak do několika málo hodin po očkování ne že by v sobě neměla živý virus, ale on není schopný se dále replikovat a dále z toho jedince vylučovat,“ dodává Petráš.

Obavy jsou u čínských vakcín

Člen výboru České vakcinologické společnosti Daniel Dražan označuje šíření covidu prostřednictvím samotné vakcíny za silnou dezinformaci. Vysvětluje také, kde se vzala obava z toho, že naočkovaní budou kvůli absenci příznaků šířit covid.

„Že by se koronavirus dostal vakcínou do těla a potom šířil, je fakticky totální nesmysl, to nejde. K tomu neexistuje žádný mechanismus, jak by se to mohlo stát, protože žádná u nás registrovaná vakcína neobsahuje koronaviry, které by se mohly dál šířit, to je nesmysl,“ říká Dražan.

Zároveň popisuje, jak vzniklo podezření, že naočkovaní lidé budou kvůli absenci příznaků šířit covid-19 mezi nenaočkovanými.

„Na začátku byla obava odborníků, že by se to mohlo dít. Proto první doporučení říkala, že lidé, kteří jsou očkovaní, musí po kontaktu s nakaženým do karantény. Protože k tomu nebyly žádné údaje, nebylo k tomu dostatek dat. V klinických studiích se zjistilo, že vakcíny velmi účinně chrání před infekcemi s příznaky, ale ty studie nezjišťovaly, jestli chrání i před infekcemi bez příznaků, takže tam vznikly tyto obavy, že vakcína zamaskuje průběh a umožní, aby lidé chodili a šířili infekci,“ říká vakcinolog a praktický lékař pro děti a dorost.

„Dnes už víme, že se nic takového neděje. Dnes už jsou i údaje o bezpříznakových infekcích. Ví se, že minimálně ty vakcíny, které jsou u nás registrované, jsou v tomto ohledu velmi účinné. Trošku jsou obavy u čínských vakcín,“ dodává jedním dechem.

Dezinfikujte ten pultík

Nejhlasitějším šiřitelem teorie o přenosu covidu očkováním je poslanec Lubomír Volný. Například před týdnem vykládal ve Sněmovně, že má obavu ze svých naočkovaných kolegů.

„Já se omlouvám za zdržení, ale protože značná část mých kolegů ve Sněmovně je přiotrávená experimentálním genetickým koktejlem a mohli by vylučovat agresivní a nebezpečné spike proteiny, budu odteď prosit vedení Sněmovny, aby dezinfikovalo pultík před každým mým vystoupením,“ řekl Volný do mikrofonu u řečnického pultíku.

Volný přiživuje nedůvěru v očkování nebo protiepidemická opatření dlouhodobě. „Podobné dezinformace, manipulace nebo přímo spiklenecké teorie se stávají součástí politického marketingu,“ popisuje pedagog a publicista Bohuslav Kartous. „Zhruba od konce listopadu či prosince, kdy se začalo mluvit o vakcínách jako o řešení covidu, začalo docházet k masivnímu nárůstu dezinformací na toto téma. Nejen že se očkování stalo dominantním tématem, ale několikanásobně vzrostl počet zachycených dezinformací,“ dodává Kartous.

Poslanecká dezinformační kampaň

Dezinformacemi se zabývá dlouhodobě, od listopadu 2018 vystupuje jako mluvčí Českých elfů, tedy skupiny, jež uvádí jako svůj cíl boj s internetovými trolly, šiřiteli dezinformací a proruskou propagandou.

„Za ty tři roky, po které dezinformační scénu sledujeme, covid akceleroval množství dezinformací, a to právě s klíčovým tématem očkování. Následkem toho někteří političtí populisté začali inklinovat k tomu, aby si z toho udělali téma svého politického marketingu. Tím se potom ta demagogie ve veřejném prostoru reprodukuje a stává se z ní veřejné téma,“ popisuje Kartous.

Důležitou roli podle něj sehrávají třeba někteří představitelé showbyznysu, kteří dezinformacím nebo spikleneckým teoriím uvěřili. Na politické scéně má ale Volný výsadní postavení.

„Velmi významnou roli sehrál bývalý prezident Klaus, který velmi obratně dokáže ve své rétorice koketovat s dezinformačními narativy bez toho, aby mohl být označen za dezinformátora. Je to takové to zlehčování covidu a jeho dopadů, zpochybňování přijatých opatření. No a potom tento bizarní poslanec Volný, který se úplně vymkl z veřejné debaty a vede vysloveně dezinformační kampaň z pozice poslance,“ dodává.

Reklama

Doporučované