Hlavní obsah

Američanka vyzdobila dům a zahradu ve stylu Flinstoneových, teď ji žaluje radnice

Radnice žaluje majitelku domu za výzdobu zahrady.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Mediální magnátka si vyzdobila dům ve stylu oblíbeného amerického animovaného seriálu Flinstoneových. Místní radnice ji ale žaluje, protože na výstavbu neměla potřebná povolení.

Článek

Městská část San Franciska se dostala do sporu s jednou z obyvatelek, čtyřiaosmdesátiletá žena totiž svůj dům a zahradu zasvětila seriálu Flintstoneovi. Její záliba ale dle mínění radnice hyzdí okolí, podle informací agentury AP tak radnice požaduje, aby žena z viditelných míst odstranila pravěké prvky, mezi které patří také sochy dinosaurů nebo malovaných hub.

Mediální magnátka v penzi Florence Fangová zálibě v animovaném seriálu ze 60. let minulého století přizpůsobila svůj dům i okolní pozemek v jedné z nóbl čtvrtí v San Francisku. Nezvykle vypadající dům koupila před rokem. Krátce poté ho začala zasvěcovat seriálovému hitu. V domě nebydlí, využívá ho pouze jako atrakci. Návštěvníky vítá Fred Flinstone v životní velikosti, opodál stojí jeho žena Wilma, na místě nechybí ani ikonické heslo animovaného seriálu „Jaba daba dú“ nebo manželé Barney a Betty Rubbleovi.

Podle vedení městské části to celé působí jako pěst na oko a město proto ženu žaluje. „Problémem je instalace soch a nápisů i dalších dekorací, které všechny potřebují schválení a povolení ke stavbě, to ale majitelka nemá,“ říká právní zástupce čtvrti Hillsborough Mark Hudak. Podle Hudaka tak Fangová obešla zákony, které musí dodržovat všichni její sousedé, ti podle něj navíc nejsou z domu nadšeni, protože se podle nich nehodí ke konceptu čtvrti.

Radnice majitelku žaluje pouze kvůli zahradě. Samotný dům, který byl postaven v roce 1976, v případě úspěchu žaloby zůstane zachován. Na podporu ženy ale vznikla petice, kterou podepsaly tisíce lidí, podle nichž sochy přináší potěšení hlavně dětem, napsala to agentura AP.

S žalobou radnice nesouhlasí ani advokátka Fangové – Angela Aliotová, podle které žaloba porušuje ústavní práva majitelky na svobodu slova a vyznání. „Myslím, že při obhajobě prokážeme, že lidé toto místo milují. Nejde o nepřístojnost. První dodatek ústavy majitelce zaručuje, že si na vlastním dvorku může dělat, co chce,“ řekla agentuře AP Aliotová.

Reklama

Související témata:

Doporučované