Hlavní obsah

Makedonie je ochotná poupravit název své země, aby urovnala spory s Řeckem

Makedonie je ochotná pozměnit název své země.Video: Reuters

 

Reklama

Makedonský premiér Zoran Zaev v úterý oznámil, že země je připravena přijmout geografický přívlastek ke svému názvu a ukončit tak spor se sousedním Řeckem.

Článek

Název země je příčinou konfliktu mezi oběma státy již od 90. let, kdy Makedonie získala nezávislost, jelikož Řecko pojmenování Makedonie považuje za zásah do svého dědictví.

Urovnání sporu je pro Skopje velmi zásadní, protože Athény kvůli němu blokují vstup země do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Současné vlády obou zemí proto přistoupily na kompromisní řešení, podle kterého stačí, pokud si Makedonie připojí ke svému názvu přívlastek. Média spekulují, že ve hře jsou názvy Republika Nová Makedonie, Republika Severní Makedonie, Republika Vardarská Makedonie, Republika Horní Makedonie a Republika Makedonie.

„Chtěl bych, aby vyjednávání bylo úspěšné. Jsme připraveni přijmout geografický přívlastek k názvu,” citovala Zaeva agentura Reuters. Premiér rovněž oznámil, že vláda přejmenovala mezinárodní letiště ve Skopje i hlavní makedonskou dálnici. Nesly totiž jméno slavného vladaře Alexandra Velikého, což vyvolalo v Řecku silnou vlnu nevole. Letiště se nyní nově jmenuje Mezinárodní letiště Skopje, dálnice pak Přátelství. „Dnešním rozhodnutím děláme krok k budování přátelství a důvěry s Řeckem,” prohlásil Zaev.

Proti kompromisnímu řešení protestovaly minulý týden v Athénách stovky tisíc lidí, kteří trvají na úplné změně názvu severního souseda. Proti ústupkům v této otázce je podle průzkumu nyní více než 70 % Řeků.

Reklama

Doporučované