Hlavní obsah

Makety z 3D tiskárny pomáhají rozbíjet černý trh s vejci ohrožených želv

Jíst želví vejce je zakázáno. Černý trh chce rozbít 3D maketa s GPS.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

3D tisk v boji proti černému trhu. Chráněná želví vejce jsou ve Střední Americe pašována z pláží a nelegálně prodávána jako sezonní pochoutky. Případ rozlouskla až maketa z 3D tiskárny s GPS lokátorem.

Článek

Na plážích Kostariky hnízdí čtyři druhy želv – zranitelné až kriticky ohrožené druhy. Ani to ale pytlákům nebrání ve vykrádání chráněných hnízd. Jedno vejce prodají jako lahůdku na černém trhu i za pět dolarů, jak dříve uváděl deník The Washington Times.

Hnízda za desítky tisíc mohou zničit populaci

Hnízdo o nejméně sto kusech tak pašerákům vydělá v přepočtu minimálně 11 500 korun. To však může mít podle ochránců katastrofální dopad. Bez dnešních mláďat, která by rodila za pár desítek let, mohou želvy úplně zmizet.

„Když začnete brát velké množství vajec, je to problém. Zároveň je ale problém i to, že dopady toho nemusíte vidět třeba 25 let, protože přesně tolik trvá, než mládě od vyklubání doroste a vrátí se na pláž samo líhnout. Takže je zde časová propast, kvůli které přesně nevíme, kolik škody se tak už napáchalo. Ale jenom to, že to nyní nevidíme, neznamená, že to neuvidíme za těch 25 let, kdy se populace může naráz zhroutit,“ vysvětluje bioložka Helen Pheasey z anglického Institutu ochrany a ekologie v Durrellu.

+4

Hollywoodský maskér

Vědci teď proto chtějí černý obchod rozbít pomocí takzvaných vajíčkových detektivů z 3D tiskárny. Maskoval je dokonce i profík z Hollywoodu a uvnitř mají GPS lokátor. Ochranáři je ukryli do stovky želvích hnízd na čtyřech kostarických plážích. Následně vysledovali, že pytláci vykrádají v noci čtvrtinu z nich.

Odhalila celý řetězec

Jedna z pěti odhalených tras dokonce zmapovala kompletní řetězec překupování. Nejbližší klient byl v baru na dva kilometry blízko. Nejdál vejce cestovala až 137 kilometrů do vnitrozemí. Jedno ale měly všechny várky společné – podomní prodej.

„A to je opravdu zajímavé, protože to znamená, že můžeme kampaní zacílit na redukci poptávky. A když vyřadíme poptávku, nebude žádné překupování,“ dodává odbornice.

Zatím bez zatčení. Test ale potvrdil, že to jde

Úřady nikoho nezatkly. Ochranáři totiž 3D vajíčka s GPS lokátorem zatím pouze testovali. Cílem experimentu bylo v menším měřítku dokázat, že makety nenaruší proces líhnutí želv a dokážou vysledovat pytláky.

Výsledky jsou publikované v uznávaném vědeckém časopisu Current Biology. Uvádí také, že ohrožené druhy želv mimo černý trh s jejich vejci čelí i dalším nebezpečím, a to třeba i ze strany rybářských lodí a jejich sítí a pastí, plastového znečištění nebo změny klimatu.

Reklama

Doporučované