Hlavní obsah

Malá domů na ministerstvu? Dva a půl milionu pro náměstkova bratra

Náměstkův bratr radil Ministerstvu práce.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Peníze za poradenství při IT zakázkách šly oficiálně firmě bez zaměstnanců sídlící na virtuální adrese. Pod zakázkou je podepsaná bývalá ministryně práce Michaela Marksová.

Článek

V šedivém činžáku kousek od pražského Staroměstského náměstí má na papíře sídlo 2300 firem. Jde o jedno z mnoha míst, kde se firmám nabízí takzvaná virtuální adresa. Zkrátka místo k podnikání tady mají jen na papíře.

A jednou z těchto společností je i firma Axiumdata, která pro Ministerstvo práce zajišťovala loni poradenství při IT zakázkách. Dostala za to 2,4 milionu korun.

Podle aktuálního zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, jehož neveřejné závěry Seznam získal, ministerstvo při téhle zakázce porušilo zákon. A navíc: Tím poradcem byl ve skutečnosti jistý Petr Baxa. Bratr tehdejšího náměstka pro IT Roberta Baxy.

Z faktů, které nejvyšší kontroloři seřadili na základě veřejných dokumentů, vyplývá podezření, jestli nešlo o „malou domů“ pro náměstkova bratra a zda vůbec Petr Baxa nějakou práci odvedl.

Zakázka bez soutěže

Například: Firma Axiumdata tuhle práci dostala bez soutěže - díky výjimce z interních pravidel pro přidělování zakázek, kterou loni v lednu podepsala přímo exministryně Michaela Marksová z ČSSD. Se zdůvodněním, že ministerstvo je v krajně naléhavé situaci a poradenství nutně potřebuje pro zajištění „odborné technické a konzultační podpory nezbytné pro vedení a integraci projektů“. Těmi projekty byla část strategických zakázek na nový systém výplaty sociálních dávek.

Podle NKÚ ale ministerstvo od roku 2015 vědělo, že se tyhle zakázky připravují. Mohlo tedy přijmout vlastní zaměstnance - a ne situaci řešit na poslední chvíli objednávkou bez soutěže. „Ministerstvo tak peněžní prostředky použilo neoprávněně, když porušilo povinnosti stanovené zákonem o veřejných zakázkách. Tím porušilo rozpočtovou kázeň ve výši 2 991 120 s DPH,“ zní závěr kontrolorů.

Podle zjištění NKÚ poskytoval služby za firmu Axiumdata právě náměstkův bratr Petr Baxa. „Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ prohlásil a zavěsil telefon.

Exnáměstek Robert Baxa (odvolala ho ministryně v demisi Jaroslava Němcová z ANO) dlouhodobě s novináři nemluví. S ministerstvem kvůli odvolání vede spor a říká, že musí podle služebního zákona stále dodržovat mlčenlivost.

Firmu Axiumdata založila v roce 2014 Petra Javůrková, PR manažerka Janáčkovy filharmonie v Ostravě. Následující rok firma vydala podle obchodního rejstříku 150 tisíc na mzdách, v roce 2016 pak ani korunu. Neměla žádné zaměstnance.

Kdo firmu ministerstvu doporučil, není jasné. A ani to, proč si firma ke spolupráci vybrala právě náměstkova bratra Petra Baxu. Majitelka firmy Petra Javůrková slíbila Seznamu rozhovor, pak už se ale reportérovi neozvala a nebrala telefon.

Seznam už minulý týden přinesl reportáž o závěrech NKÚ. Jsou pro exministryni Michaelu Marksovou z ČSSD mimořádně nepříjemné. Podle NKÚ vznikly na ministerstvu například při zadávání IT zakázek nebo vytváření IT strategií stamilionové škody.

Marksová tvrdí, že jde jen o předběžná zjištění, která se ještě můžou změnit při schvalování vedením NKÚ.

Celou reportáž najdete v úvodu článku.

Reklama

Doporučované