Hlavní obsah

Chudí Češi si berou malé půjčky a vracejí velké peníze. Za 10 tisíc se vrací i 70

Nejde o levné půjčky, pokud nebudete stíhat splátky, varuje Člověk v tísni.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Půjčit si několik tisíc korun na několik dní. Zní to jednoduše, ale často to může znamenat začátek neřešitelných dluhů.

Článek

Nezisková organizace Člověk v tísni, která se věnuje pomoci chudým doma i ve světě, dokončila studii o tom, jak jsou v Česku poskytovány drobné krátkodobé půjčky na vysoký úrok.

„Překvapivé nebylo to, že jsou na trhu drahé půjčky. Ale, že řada společností svoje webové stránky koncipuje tak, že na první pohled klientovi ukazuje jen zvýhodněné nebo nulové sazby,“ řekl Seznamu hlavní autor studie David Borges.

Mikroúvěry, drobné půjčky v řádu několika tisíc korun poskytované na několik týdnů až měsíců, si berou obvykle lidé s nízkými příjmy, aby překlenuli období, kdy se rodiny octnou bez prostředků. V řadě případů jsou však prvním krokem do dluhové pasti.

I proto se organizace Člověk v tísni právě tímto trhem zabývala. Z podobného důvodu loni analyzovala poskytování spotřebitelských úvěrů.

„Zvýhodněné podmínky se týkají první půjčky. Velice často klient nestihne splatit po měsíci všechno, požádá o prodloužení a v tom okamžiku začnou naskakovat poplatky a úvěry, které jsou mnohem vyšší,“ popsal začátek cesty do často neřešitelných dluhů David Borges, jehož studie prozkoumala praktiky 49 poskytovatelů mikropůjček, tedy většinu zdejšího trhu.

Mezi příklady půjček, které studie uvádí, je ta od jednoho z největších poskytovatelů. Za půjčených deset tisíc korun na šest měsíců u ní klienti museli zaplatit přes 35 tisíc korun.

Ještě více se mikroúvěr prodraží, když klient nezvládne splácet. V nejhorším ze zkoumaných případů se z desetitisícové půjčky stal dluh přes 70 tisíc.

„Často jde o to, že lidé nejsou schopní vyjít s výplatou. Malé peníze vypadají lákavě a že to není velké riziko. Ve výsledku půjčka může narůst do velké částky,“ uvedl odborník organizace Člověk v tísni Daniel Hůle, který se problémem zadlužování zabývá.

Na celou analýzu Člověka v tísni se můžete podívat po kliknutí na tento odkaz.

Reklama

Doporučované