Hlavní obsah

Maláčová: Kurzarbeit bude od listopadu. Mrtvá pracovní místa zachraňovat nechci

Foto: vlada.cz

Jak udržet místa ve firmách? A proč zvýšit důchody? Rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou.

Reklama

Kdo se pokouší protlouci koronavirovou krizí, čeká napjatě na kurzarbeit. 1. listopadu ho spustíme, tripartita se na něm shodla, ujišťuje firmy ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

Podnikatelé se teď rozhodují, která pracovní místa ještě utáhnou a která pustí. Mohou si být jistí, že až posledního října skončí program Antivirus, bude už fungovat kurzarbeit, který ho nahradí?

Já říkám, že to stihneme a že to bude. Jedinou komplikací by bylo, kdyby nám to zablokoval parlament. Kdyby to nebylo možné, tak bychom to neslibovali. Šéfové tripartity plédují za to, aby se to udělalo pořádně, poctivě od 1. ledna. Protože vědí, jak to dělají v Německu, kde se to dělá dlouhá léta. I já jsem to chtěla udělat pořádně.

Teď kurzarbeit tedy není připraven pořádně? A Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, tvrdí, že se do listopadu připravit nestihne.

Můj argument byl, proč se na to tolik spěchá. Tripartita se hlásí k tomu, aby to bylo od 1. ledna. I já jsem to tak původně navrhovala. Ale pokud je po tom taková poptávka, tak my to na ministerstvu zvládneme od listopadu. Stejně jako jsme zvládli e-neschopenku.

Jenže program Antivirus se prodlužoval jen týden před koncem měsíce, což je pro podnikatele velká nejistota.

Nikdo neví, co bude. Protože nechceme plošně dávat všechno všem, rozhodovali jsme se na základě dat. Zvažovali jsme, že u Antiviru změníme parametry, aby byl lépe zacílený. A až týden před koncem srpna jsme dostali data.

Podle návrhu dostane v prvních třech měsících zaměstnanec 70 procent čisté mzdy za neodpracované hodiny, pak je postupně 60 procent mzdy. A po devíti měsících podpora skončí. Je to dost, aby se zachránila pracovní místa?

Smysl kurzarbeitu je zachránit zdravá pracovní místa. Funguje jako první pomoc pro zdravého člověka, který měl autonehodu, než se zotaví.

A jak poznáte, že nezachraňujete mrtvolu?

Je to dané podílem kofinancování z jedné strany. U Antiviru B se doplácí 40 % superhrubé mzdy. Slýcháme od ekonomů, že to jsou neexistující pracovní místa. Kdyby ta místa byla neexistující, tak by firma na každé z nich nedoplácela 40 % superhrubé mzdy. Vždycky je tam spoluúčast. U kurzarbeitu je zdravost garantována tím, že člověk bude muset aspoň polovičku pracovní doby odpracovat. Zakázky budou, ale bude jich méně. Během nepráce by se pak měl vzdělávat.

Anketa

Kolik hodin denně trávíte v práci?
Nepracuji
12,9 %
Do 6 hodin denně
7,1 %
6 až 9 hodin
45,5 %
Víc jak 9 hodin denně
34,5 %
Celkem hlasovalo 30679 čtenářů.

O programech Antivirus ekonom Mojmír Hampl říká, že spíš než kurzarbeit je to „keine arbeit“, tedy nikoli zkrácená práce, ale žádná práce. Odmění kurzarbeit ty činorodé, a ne ty nečinné?

Ze střev programu vím, že velká část firem se i u Antiviru začala chovat, jako kdyby to byl klasický kurzarbeitový program. Pracují 4 dny v týdnu a v pátek jsou na překážkách a nechají si pátek pro všechny zaměstnance dotovat z Antiviru. Nebo si zorganizovaly činnost tak, že nefungovaly dva týdny v dubnu, dva týdny v květnu, týden v červnu , pak se ale postavily na nohy a teď už jedou naplno. Protože nechat lidi nepracovat a doplácet 40 % je velmi drahé, tak si to firmy uspořádaly tak, aby mohly co nejlépe fungovat.

Proč se vláda rozhodla důchodcům přidat zrovna 5 000 korun? Co si za ně senioři podle ministryně koupí? Celý rozhovor s ministryní Janou Maláčovou najdete ve videu.

Reklama

Doporučované