Hlavní obsah

Maláčová: Kurzarbeit možná ani po roce nebude

Foto: Jan Mihaliček

Kurzarbeit jde do finiše. Nebo ne? Rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

Reklama

Od jara žadoní firmy u vlády o kurzarbeit. Podle ministryně Maláčové se možná ani teď nedočkají. Zítra by na plénu totiž mohl projít komunistický návrh, který je podle ní nefunkční, plný chyb a skýtá prostor pro korupci.

Článek

„Pokud by měl projít ten komunistický návrh, tak z naší perspektivy nebude realizovatelný, nebude moci být spuštěn,“ přiblížila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) možný osud kurzarbeitu.

Právě společný pozměňovací návrh poslankyň KSČM Hany Aulické Jírovcové a ANO Jany Pastuchové má před zítřejším třetím čtením ve Sněmovně větší podporu. I sociální výbor ho upřednostnil před úpravou sociálnědemokratického poslance Romana Sklenáka, který naopak podpořila tripartita.

Kurzarbeit je zjednodušeně nástroj, který firmám přispívá na lidi, pro které nemají v krizi tolik práce. Ten z dílny KSČM a ANO podle ministryně práce Jany Maláčové žádným kurzarbeitem není: „To je Antivirus se spoustou chyb. Proces vyplácení financí firmám bude dlouho trvat. Firmy je budou muset předfinancovávat, budou potřebovat cashflow, aby zajistily výplaty. Zaměstnanci budou mít různé výše náhrad, to taky popírá smysl kurzarbeitu,“ kritizuje Maláčová v rozhovoru.

„Náš pozměňovací návrh je jednoznačně lepší, má hlavu a patu. Oslovila jsem několik zaměstnavatelů, líbila se jim jednoduchost,“ tvrdí spoluautorka Hana Aulická Jírovcová. Říká, že její návrh na rozdíl od vládní pomoci Antivirus nepomáhá udržovat umírající firmy, ale jen ty zdravé.

Nárok na kurzarbeit firmy posoudí její konkurence?

Žádosti o kurzarbeit mají posuzovat tzv. poradní sbory na úřadech práce v jednotlivých regionech. Protože se scházejí zhruba dvakrát ročně, mohlo by se vyřizování žádostí protáhnout. Navíc tu Maláčová vidí korupční potenciál: „To povede k netransparentnímu, zdlouhavému jednání na úřadech práce. O nároku firem na kurzarbeit budou rozhodovat jejich konkurenti.“

Poslankyně Jírovcová výtky nebere: „Já to odmítám. Tyto sbory rozhodují o aktivní politice zaměstnanosti, jsou tam lidé z krajů, samospráv, zaměstnavatelů. Znají ekonomickou situaci kraje.“ Svůj návrh s poradními sbory konzultovala a jsou ochotní se scházet, jak bude třeba, klidně jednou dvakrát týdně, řekla Seznam Zprávám. Ani to by ovšem při akutní situaci, kdy budou o kurzarbeit žádat desítky tisíc firem, nemuselo stačit.

„Firmy jsou bez peněz, vyčerpány. Potřebují jistotu v nejisté době. Pokud by prošel ten chybný kurzarbeit, tak nám to nejistotu ještě posílí, může to vést k nárůstu nezaměstnanosti v ekonomice o statisíce lidí,“ uvedla Maláčová. Už teď je připravena přesvědčit Senát, aby Jírovcové návrh eventuálně shodil a prezidenta, aby ho nepodepsal.

Reklama

Doporučované