Hlavní obsah

Maláčová má řešení bytové krize: znovu regulovat nájmy

Foto: Seznam Zprávy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Podle ministryně práce Jany Maláčové jsou regulované nájmy jeden ze způsobů, jak řešit bytovou krizi ve velkých městech.

Článek

Podle sociálních demokratů nebyla deregulace nájmů správným krokem a uvažují o návratu maximální možné výše nájmu. Napsal to deník Právo.

„Stát s tím něco musí dělat, protože už je to neudržitelné. Bydlení se stává ve všech velkých městech luxusem. My se v tuto chvíli velmi seriózně bavíme v sociální demokracii o regulaci nájemného,“ řekla listu ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Regulace maximálního možného nájmu platila v Česku do roku 2012. Týkala se zhruba 700 000 domácností.

S nápadem ale nesouhlasí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „S důsledky regulace se potýkáme dodnes. Kvůli regulaci ná­jemného docházelo k brzdění oprav, nedocházelo k modernizaci bytů,“ řekla Právu ministryně.

Maláčová chce také omezit byznys s bytu typu Airbnb. „Je potřeba se bavit i o přísné regulaci Airbnb. Turisté patří do hotelů, nikoliv do bytů. Je to také o větší státní podpoře družstevnictví,“ uvedla Maláčová.

Města a stát podle ní také musí začít stavět vlastní byty. „Jde o jediný nástroj, jak si mohou obce nebo stát hlídat, co se v těch bytech děje,“ dodala Maláčová.

Reklama

Doporučované