Hlavní obsah

Maláčová má nový návrh rodičovské. Kdo skončí letos, nedostane nic navíc

Tisková konference po jednání vlády.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Všichni rodiče, kteří budou pobírat v lednu rodičovský příspěvek, dostanou peníze navíc. Jestli to bude slíbených 80 tisíc, ale rozhodne doba, která z rodičovské zbývá.

Článek

Pokud rodiče letos do konce letošního roku vyčerpají rodičovskou, ze slibovaných 80 tisíc navíc neuvidí ani korunu. Aby alespoň nějaké peníze navíc dostali, musí si ji prodloužit alespoň do ledna. Navrhuje to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která o tom diskutuje s šéfkou financí Alenou Schillerovou (ANO).

Míra navýšení rodičovského příspěvku bude podle současného návrhu záviset na tom, kdy nejmladší dítě dosáhne 4 let věku a jak má rodina nastavenou měsíční výši dávky. Maximální hranice čerpání dávky se odvíjí od předchozích příjmů. Nejvýše může dosáhnout 12 tisíc.

„Čerpání rodičovského příspěvku má i přes velkou míru flexibility svoje pravidla. Tímto způsobem je navýšení rodičovské samozřejmě koncipováno od začátku, není to tak, že by všichni měli dostat najednou 80 tisíc korun. Pravidla čerpání zůstávají stejná, chceme ale, aby ta pomoc byla co nejširší a největší,” dodává ministryně Maláčová.

Rodiče mohou čerpat příspěvek nejdéle čtyři roky od narození potomka. Pokud jim tato doba kupříkladu skončí v lednu 2020 a čerpají měsíčně 7000 korun, mohou si v lednu zvýšit dávku na maximálních 12 tisíc korun. Z balíku 80 tisíc tak získají pětitisícovku navíc. Zbytek už vyčerpat nemohou. Řada rodičů ale na nejvyšší možnou částku nedosáhne, přijdou si tak třeba jen na několik stovek.

Ti šťastnější, kteří budou na rodičovské delší dobu, si budou moct příspěvek navýšit a vyčerpat z 80 tisíc navíc vyšší částku. Ministryně financí Alena Schillerová se o návrhu dozvěděla z médií a před jednáním vlády ho nechtěla dále komentovat.

„Trvá to, co jsem řekla. Je to jedna z položek státního rozpočtu. My se ale nejdřív musíme domluvit na rozpočtu, který předložím na vládu do konce května, a já to chci dohodnout v kontextu,“ říká ministryně.

Maláčová už minulé pondělí řekla, že koalice má nejvyšší čas na to, aby nalezla na podobě zvýšení rodičovského příspěvku dohodu. Jinak podle ní nebude jistota, že se opatření podaří prosadit včas bez zrychleného legislativního procesu ve Sněmovně. Schillerová nevidí ve Sněmovně velký problém, i opozice podle ní chce, aby byl příspěvek navýšen.

Podle Maláčové budou rozpočtové dopady 8,6 miliardy korun. Peníze by vyčlenila z digitální daně a z navrhované sektorové bankovní daně. Schillerová ji dnes ale znovu odmítla jako přílišnou zátěž pro ekonomiku země. Návrh digitální daně naopak hodlá poslat do legislativního procesu na konci května.

Reklama

Doporučované