Hlavní obsah

Maláčová porušila opatření. Dýchánek s levičáky není její první přešlap

Foto: vláda.cz

Jana Maláčová byla na pivu v době, kdy zasedala vláda a měnila pravidla pro to, kolik lidí smí u stolu sedět.

Reklama

aktualizováno •

Další člen vlády se dopustil přešlapu proti epidemickým opatřením. Ministryně Jana Maláčová překročila povolený počet lidí u stolu v restauraci. V zápalu debaty prý přestala sledovat počet lidí u stolu.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zkritizoval svoji vládní kolegyni, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) za fotku, kterou dala v pondělí večer na sociální síť Facebook. Sedí na ní u stolu s více než deseti lidmi. „Příjemný večer se spoustou mladé naděje z levičáckého Twitteru,“ napsala k tomu.

Vláda totiž právě v pondělí večer schválila, že od září bude moci v restauracích sedět u stolu maximálně šest lidí. Nyní zatím nařízení dovolují jen čtyři spolustolovníky.

„Chyba to samozřejmě je, opatření platí pro všechny. Případně to bude řešit hygienická stanice,“ řekl k tomu ministr Vojtěch.

Maláčová Seznam Zprávám napsala, že nešlo o do puntíku organizovanou akci a že přišlo víc lidí, než čekala. „Řešili jsme drahé bydlení a další otázky, které mladé lidi trápí. V zápalu debaty jsem zapomněla sledovat, kolik je nás u stolu. Chci revoluci v bydlení!“ napsala Maláčová. Na otázku, zda je připravena zaplatit pokutu, uvedla, že „samozřejmě“.

Ministr zdravotnictví zároveň podotkl, že ho zaujal fakt, že setkání s mladými levičáky se odehrálo v 19:30, kdy v pondělí mimořádně zasedla vláda. „Byli přítomni všichni ministři. Až na ministryni Maláčovou. Ale to je její svědomí,“ uvedl.

Ministryně uvedla, že z vlády byla omluvena a zastupoval ji náměstek Michal Pícl.

Včerejší posezení nebylo prvním známým prohřeškem Jany Maláčové. Loni v dubnu, kdy bylo Česko poprvé v nouzovém stavu a lidé roušky nosili i na venkovní procházky, tweetl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) fotku ze zasedání krizového štábu, na které seděli on, Maláčová a její manžel Aleš Chmelař bez roušek. „S Alešem se kajeme a každý posíláme 10 tisíc Janu Lormanovi do Života 90,“ zareagovala na to tehdy rychle ministryně.

Tím ale výčet politických hříšníků nekončí. Nejvíce v médiích rezonovala takzvaná vyšehradská schůzka tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) s předsedou poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v době, kdy měly být večer zavřené restaurace a byly povinné roušky.

O poslanecký post kvůli porušení vládních nařízení přišel i Milan Hnilička (ANO), který se letos v lednu zúčastnil soukromé party v hotelu v Teplicích. Hotely a restaurace byly v té době uzavřeny. Hnilička se hned druhý den vzdal poslaneckého postu, později odešel i z křesla šéfa Národní sportovní agentury.

Padaly i pokuty za alkohol. Předseda Lidovců Marian Jurečka se na sociální síti zvěčnil na ulici s pivem v kelímku, které si prý vypil na patníku. V době, kdy byl zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Jurečka se omluvil a ihned se „udal“ hygieně. Příliš drahé pivo si loni v prosinci dal i tehdejší předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Byl přistižen při tom, jak si v uzavřené restauraci dal jedno rychlé pivo. Zaplatil za to pokutu 3 tisíce korun.

Prohřešků se dopustili i lidé kolem Miloše Zemana. Jeho kancléř Vratislav Mynář uspořádal v nouzovém stavu zabijačku. Argumentoval tím, že prase bylo „hladové“. Hygiena případ nakonec odložila. Jeho hradní kolega Martin Nejedlý zas po návratu z Číny nenastoupil do karantény a navštívil restauraci.

Kritiku si vysloužil i sám prezident Miloš Zeman, jehož mluvčí na sociálních sítích zveřejnil fotku ze setkání prezidenta s ministry a dalšími poradci v Lánech. Všichni byli poctivě orouškovaní, avšak před nimi na stole leželo občerstvení. Loni v dubnu byla pravidla mnohem přísnější než nyní. Lidé se mohli setkávat jen ve dvou a museli být povinně orouškovaní. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) tehdy fotografii vysvětlila tak, že sýr byl krájený na kostičky, a šel tedy podstrčit pod gumičkou roušky.

Reklama

Doporučované