Hlavní obsah

Malajsie nechce být světovou skládkou. Vrací zpět 450 tun plastového odpadu

Devět ilegálně dovezených odpadních kontejnerů poputuje zpět do původních zemí.Video: Daniela Kučerová , AP, Reuters

 

Reklama

V Malajsii se v úterý objevilo devět nelegálně dovezených kontejnerů se 450 tunami nebezpečného a kontaminovaného plastového odpadu. Malajsijské ministerstvo trvá na jeho vrácení do původních zemí. Podle serveru CNN nechce Malajsie skončit jako světové odpadiště.

Článek

Tisíce mořských živočišů každoročně zemřou po požití plastu nebo po zamotání se do plastového odpadu. Loni vědci objevili stopy plastů ve stovce mořských želv. Spolknutí zbytků plastů ohrožuje více než 50 druhů ryb, nebezpečí v podobě plastových obalů číhá i na tuleně a miliony mořských ptáků. Výjimkou nejsou ani velryby nalezené s 40 kilogramy plastového odpadu v břiše. Toto je jen výčet živočišných druhů ohrožených plastovým znečištěním. Do roku 2050 může množství plastů v oceánech vyvážit množství ryb, píše server CNN.

V úterý se v Port Klangu v západním Kuala Lumpuru objevilo devět ilegálních přepravních kontejnerů plných nesprávně označených plastů a nerecyklovatelného odpadu včetně směsi odpadu z domácností a staré elektroniky. Podle ministryně energetiky, vědy, technologie, životního prostředí a klimatických změn Yeo Bee Yinové odpad pochází z USA, Spojeného království, Japonska, Číny, Saúdské Arábie, Bangladéše, Nizozemska a Singapuru. Malajsie chce 450 tun kontaminovaného plastového odpadu vrátit do zemí, které odpad vyprodukovaly. Minulý měsíc takto odpadní kontejnery putovaly zpět do Španělska.

Na konci dubna se Malajsie rozhodla zapojit do boje s nelegálním dovozem plastového odpadu. Od té doby proběhlo už deset nápravných akcí. Zákaz dovozu plastového odpadu zavedla v loňském roce už Čína jako součást iniciativy vyčistit životní prostředí. Jejich krok vyvolal vlnu mezi dodavatelskými společnostmi, které začaly hledat nové místo pro svůj vyprodukovaný odpad. Jedním z takových míst měla být i Malajsie.

Podle nedávného výzkumu Greenpeace jen během prvních sedmi měsíců roku 2018 Spojené státy zdvojnásobily dovoz plastového odpadu do Malajsie. Na tiskové konferenci Yinová uvedal, že britské recyklační společnosti v posledních dvou letech exportovaly více než 50 000 tun plastového odpadu v tisíci kontejnerech. „Vyzýváme rozvinuté země, aby přehodnotily své nakládání s plastovým odpadem a přestaly ho posílat do rozvojových zemí,“ dodala ministryně.

Problémy s importem plastového odpadu trápí i Filipíny, odkud si Kanada měla do 15. května odvézt tuny vlastního odpadu. Kanada však termín nedodržela, což rozlítilo filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, který začal diplomatické vyjednávání s Ottawou. Poté, co Duterte Kanadě „pohrozil válkou“, kanadský guvernér přislíbil uhradit veškeré náklady spojené s návratem odpadu a zařídit jeho odvoz z Filipín do konce června.

V loňském roce vlády 187 zemí včetně Malajsie souhlasily s přidáním plastů do Basilejské dohody, která upravuje pohyb nebezpečného materiálu z jedné země do druhé a bojuje tak proti nebezpečným dopadům plastového znečištění.

Reklama

Doporučované