Hlavní obsah

Malajsie, světová skládka plastů. Ten nerecyklovatelný hodlá vracet zpět

Malajsie bude vracet nerecyklovatelné plasty zpět do zemí původu.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Malajsie, která se stala světovou skládkou plastů, bude vracet nerecyklovatelný plastový odpad do zemí jeho původu. Oznámila to ministryně životního prostředí. Malajsie se stala alternativní destinací pro plastový odpad, když ho přestala přijímat Čína. Většina plastů, která se do Malajsie dostává, pochází z rozvinutých států a je kontaminovaná, nekvalitní a nedá se recyklovat.

Článek

„Rozvinuté země musejí odpovídat za to, co posílají,“ řekla agentuře Reuters ministryně životního prostředí Yeo Bee Yinová. Některé země navíc podle ní porušují Basilejskou úmluvu OSN o přeshraniční přepravě nebezpečného odpadu.

Malajsijské úřady už poslaly zpět do Španělska pět kontejnerů s kontaminovaným plastovým odpadem, který byl do země propašován. Další nerecyklovatelný náklad odešle země zpět do místa jeho původu příští týden.

V Malajsii jsou desítky továren na recyklaci odpadu. Mnohé ale fungují bez příslušných povolení a místní obyvatelé si stěžují na škody, jež napáchaly na životním prostředí. Mezi přední importéry plastového odpadu do Malajsie patří mimo jiné Spojené státy, Británie, Japonsko a Austrálie.

V době mezi lednem a červencem 2018 přijala Malajsie od deseti největších dodavatelů celkem 456 000 tun plastového odpadu. Za celý rok 2017 se do této asijské země dovezlo 316 600 tun plastů, v roce 2016 to bylo 168 500 tun. Odpad, který není možné recyklovat, je spalován či končí na skládkách. Kontaminovat tak může půdu i vodní zdroje.

Reklama

Související témata:

Doporučované