Hlavní obsah

Malajsijci nesmí opustit KLDR, Severokorejci Malajsii. Země si vyměnily zákazy cestování

Malajsijci nesmí opustit KLDR, Severokorejci zase Malajsii.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Napětí mezi Severní Koreou a Malajsií roste. Malajsijský premiér obvinil Pchjongjang z držení jedenácti Malajsijců jako rukojmích.

Článek

Severní Korea dočasně zakázala občanům Malajsie opouštět její území. Malajsie zareagovala obdobným krokem. Do odvolání ze země nesmí vycestovat žádní Severokorejci. Obě země argumentují, že chtějí svým občanům zajistit bezpečnost.

Podle CNN obvinila Malajsie Severní Koreu ze zadržování jedenácti svých občanů jako rukojmích. Malajsijský premiér Najib Razak záhy nařídil policii, aby ze země nepouštěla severokorejské občany, a to do doby, dokud si nebude jist, že jsou všichni Malajsijci v Severní Koreji v bezpečí.

Mezi KLDR a Malajsií panuje v posledních týdnech napětí kvůli únorové vraždě Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce.

Severní Korea také informovala o plánovaném vyhoštění malajsijského velvyslance, čímž reagovala na víkendové vypovězení ambasadora KLDR z Malajsie.

Záběry z letiště v Kuala Lumpur ukazují vraždu Kim Čong-nama.

Napětí mezi oběma zeměmi roste a netýká se jen oboustranného zákazu cestování. Na korejské ambasádě v Malajsii se podle ředitele místní policie Khalida Abu Bakara ukrývají tři Severokorejci, které chtějí vyšetřovatelé vyslechnout v souvislosti s nedávnou vraždou Kim Čong-nama. Jedním z nich má být tajemník severokorejské ambasády.

Video: Co víme o smrti Kim Čong-nama

„Jak ještě dlouho se chtějí na velvyslanectví ukrývat... Je jen otázkou času, kdy vyjdou ven," řekl novinářům policejní šéf Khalid Abu Bakar. Severokorejské úřady podle něj s vyšetřovateli nespolupracují.

Kim Čong-nam byl zavražděn na letišti v Kuala Lumpuru 13. února, když mu dvě ženy aplikovaly na obličej nervový plyn VX.

Reklama

Doporučované