Hlavní obsah

Malajsijské úřady zadržely na letišti zavazadla s více než 5 tisíci želvami

V Malajsii zadrželi pašeráky želv.Video: Reuters

 

Reklama

Celní úřady v malajsijském Kuala Lumpur zadržely pašeráky s více než 5 tisíci mláďat želv nádherných v zavazadlech. Malajsie je pro pašeráky živočichů hlavním tranzitním místem. Dvěma zadrženým indické národnosti nyní hrozí pokuta a trest odnětí svobody až na pět let.

Článek

Malajsijské úřady zadržely na letišti v hlavním městě Kuala Lumpur dvě zavazadla s 5 255 mláďaty želvy nádherné. Želvy převážely dvě osoby indické národnosti komerčním letem z čínského města Kanton. Pašerákům nyní hrozí pokuta a až pět let odnětí svobody. Informace přinesla agentura Reuters.

Malajsie je hlavním tranzitním bodem pro pašeráky divokých zvířat. Podle malajsijských úřadů měly být želvy v hodnotě téměř 300 000 korun prodány jako mazlíčci v Indii.

Želva nádherná je díky své velikosti a snadné péči vůbec nejobchodovanějším druhem želvy a v mnoha zemích je považována za invazivní druh. Jedná se o všežravce, který se přizpůsobí jakémukoliv prostředí. K jejímu rozšíření přispěl podle amerického serveru Newsweek například v devadesátých letech populární komiks a kreslený seriál Želvy Ninja. Mladé želvy nádherné však mohou být přenašečem salmonely a ve Spojených státech zapříčinily již několik epidemií.

Reklama

Doporučované