Hlavní obsah

Malba v podloubí v centru Olomouce odkazuje na pandemii koronaviru

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Malba odkazující na pandemii koronaviru zdobí od sobotního večera podloubí v historickém centru Olomouce, kterému novou podobu vtiskly výtvarnice Marie a Feline Grub z Berlína vystupující pod uměleckým jménem Die Geniesser.

Článek

„Obraz anonymního davu s názvem Relief je součástí letošního Street Art Festivalu Olomouc,“ sdělila mluvčí festivalu Michaela Váchová.

„Obraz s anonymním davem vyjadřuje silný pocit úlevy, který po pandemii všichni máme. Jde o to dostat se z izolace a znovu se k sobě vrátit, obejmout, tančit a prostě si jen užívat život naživo,“ popsaly německé umělkyně svoji malbu Reliéf. Výtvarnice vystudovaly uměleckou střední školu, poté film na univerzitě a od roku 2015 se věnují svému projektu.

Plochu v podloubí na frekventovaném místě v historickém centru města nabídli festivalu majitelé budovy po domluvě s městem Olomoucí. „Najít umělce, který by se do prostoru hodil stylem i technikou malby, byla výzva. Tím spíš, že se jedná o památkově chráněnou zónu. Když se ale do výběrového řízení přihlásilo výtvarné duo Die Geniesser, věděli jsme, že je vybráno,“ uvedla organizátorka festivalu Romana Junkerová.

Koncem června získala nový nátěr v podobě street artové malby i budova Telegraphu poblíž vlakového nádraží. Autorem je francouzský malíř a ilustrátor Vincent Chignier. Festival vyvrcholí koncem září malbami v centru města i u Galerie Šantovka. Novou podobu získá také Hvězdárna v Prostějově, kterou v srpnu pokryje murálovou malbou umělec z Říma Patrizio Anastasi.

Pořadatelé a umělci této přehlídky oživují Olomouc a okolí street artem už od roku 2007. Za tu dobu mají za sebou desítky velkoplošných maleb, přednášek a představili v akci mezinárodní hvězdy street artu, jako jsou Mr. Dheo, ZZRock, Wild_Drawing, ParizOne nebo Chemise. V minulých letech vznikl díky festivalu v Olomouci například velkoformátový obraz britského krále Eduarda VII. se selfie tyčí v Denisově ulici, Batman v areálu nemocnice nebo Masaryk na protileteckém krytu v Bezručových sadech. V souvislosti se stým výročím vzniku Československa tehdy vytvořil český umělec Chemis známou malbu plačícího Masaryka na stěně kotelny u přírodovědecké fakulty.

Reklama

Související témata:

Doporučované