Hlavní obsah

Malé byty mizí z trhu. Zájem o ně zvedl ceny v celém Česku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Je to nejžádanější zboží na realitním trhu a podle toho to také vypadá s cenami. Nabídkové ceny malometrážních bytů podle údajů portálu Sreality vyrostly za rok o sedm procent.

Článek

Letos v červnu stál metr čtvereční bytů do 45 m2 v Praze 113 300 Kč, vyplývá z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz. Praha je pochopitelný realitní extrém: průměrná republiková cena za metr čtvereční činila „jen“ 64 600 Kč.

Nejžádanějších bytů je přitom k mání stále méně. Celkový počet nabídek na prodej malých jedno a dvoupokojových bytů podle Sreality.cz klesl meziročně o 14 %. „Pro analýzu cen nemovitostí jsme se podívali na byty ve velmi dobrém stavu. U prodejů tvoří takové nabídky sedmdesát procent,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

V některých oblastech v Česku došlo k často až dvojciferným propadům. Téměř na polovinu se snížila nabídka například v Moravskoslezském kraji. Viditelně klesala třeba i v Pardubickém kraji (-32 %), na Vysočině (-30 %) nebo v Jihomoravském kraji (-22 %). Větší nárůst byl naopak v Plzeňském (26 %) a ve Zlínském kraji (16 %).

Proč? Odpověď na výrazný pokles nabídky v některých oblastech Česka poskytl Michal Makoš, zakladatel a ředitel realitní společnosti Reas. „Je jich málo. Vidíme to na našich datech, lidé tyto byty raději pronajímají, než aby je prodávali. Bude to způsobovat i nadále častější příklon lidí k pronájmům a samozřejmě další nárůst ceny.“

Nabídkové ceny vzrostly hned ve třinácti krajích

Z dat Sreality.cz je jasně zřejmý trend nárůstu nabídkových cen bytů k prodeji ve třinácti krajích.

Největší skoky, přesahující zdražení o 20 %, zaznamenali datoví specialisté v Ústeckém, Moravskoslezském a Plzeňském kraji. Naopak jen poměrně nepatrné změny se odehrály na realitním trhu v Karlovarském kraji. V Kraji Vysočina došlo také jen k malému pohybu cen, zde to bylo ovšem jako v jediném kraji z celé republiky směrem dolů.

„Zdražování téměř v celé republice samozřejmě souvisí s poklesem nabídky a růstem poptávky. V některých krajích ale docházelo k výraznému zvyšování cen i přes relativní nárůst nabídky, která zůstává vzhledem k poptávce nedostatečná. Za celý červen se k inzerentům dostalo dvakrát více odpovědních formulářů než ve stejném období před rokem. Nejvíce zobrazení za den mají pochopitelně nabídky v Praze a Jihomoravském kraji. Za nimi se loni řadil Středočeský a Plzeňský kraj. Poslední jmenovaný letos vystřídal Moravskoslezský kraj,“ doplňuje Smutná.

Další vysvětlení připojil pro Seznam Zprávy Michal Makoš, CEO realitní společnosti Reas. „Malé byty bývají velmi často startovacími, většina lidí s nimi začíná, protože jsou v porovnání s těmi většími levnější a tím pádem pro řadu lidí, kteří touží po vlastním bydlení, také dostupnější. Druhým důvodem je také jejich velká investiční příležitost. O malé byty je zájem, ať už u studentů, mladých lidí a před koronakrizí také pro Airbnb, takže velká poptávka samozřejmě zvedá jejich cenu,“ sdělil.

Vzácné a žádané jsou mikrobyty

S růstem cen se zvyšuje i zájem o velmi malé byty, tzv. mikrobyty s plochou do 20 m2. Nabídky k prodeji této speciální kategorie nemovitostí měly letos v červnu o polovinu více zhlédnutí než v loňském roce. Inzerátů s takto malými byty je ale dlouhodobě poskrovnu, v loňském i letošním červnu se jich na webu Sreality.cz ve všech krajích dohromady objevilo jen okolo osmi desítek.

A jaká je vyhlídka do budoucna? Podle průzkumu, který společnost Reas prováděla mezi zákazníky, ji si pomocí Atlasu cen sledují ceny bydlení, je vidět, že stejně jako ekonomové se naši klienti neshodnou na tom, jak se budou ceny vyvíjet. „Třetina si myslí, že se sníží, třetina, že porostou, a poslední část, že setrvají na stávající hladině. Celkově se však dá říci, že růst očekávají lidé hlavně v krajských městech, nejvíce v Plzni, Zlíně či Olomouci, naopak na menších městech panují mírně pesimističtější odhady. Ale co se týká prodejů, můžeme říci, že po utlumenějších třech měsících během jara, kdy se kvůli koronaviru trh mírně zpomalil, zase získává na síle a bytů se prodává stále více (v červenci 5 011, o téměř 1 000 více než v červnu),“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Michal Makoš.

Opačný směr chytily naopak ceny nájmů. Česká metropole hlásí v červenci meziroční pokles cen nájmů za byty o ploše 60 m2 o 9,5 %. Od stejného data v roce 2018 jde o snížení o přibližně 16 %. Hlavními důvody jsou karanténní opatření spojená s pandemií koronaviru, nízká poptávka po krátkodobých nájmech, odliv zahraničních návštěvníků, ale také dlouhodobé trendy.

Ceny nájmů v nejlukrativnějších oblastech naopak dále rostou. Za 1 m2 tak momentálně zájemci v Praze zaplatí průměrně 325 korun. V Brně, tedy druhém největším městě České republiky, došlo na přelomu letošního roku jen k mírné stagnaci. Ceny zde ale mezi lety 2018 a 2019 rostly až o 18 %. Podle prognózy společnosti GarantovanyNajem.cz, která zajišťuje kompletní správu nájemních bytů, by se ceny brněnských nájmů mohly brzy vrátit na původní úroveň.

Reklama

Doporučované