Hlavní obsah

Trhovec: Lidem jsme chyběli. Malé farmy mají bez trhů obrovské ztráty

Rozhovor s Jiřím Sedláčkem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Po týdnech prázdnoty se na náměstí postupně vrací život. Po rozvolnění přísných opatření kvůli koronaviru se vrátily farmářské trhy. Počet nakupujících na těch prvních byl uspokojivý.

Článek

Pondělí 20. dubna se stalo prvním dnem, kdy se po dlouhé době vrátily farmářské trhy. Ty se tak staly jedním z prvních podnikání, kterým byla vinou koronaviru povolena činnost. Celá pandemie a jednotlivá vládní opatření poškodily podle šéfa Asociace farmářských tržišť Jiřího Sedláčka především malé farmy.

„Ty nejsou závislé na dotacích, pokud jim tak na měsíc vypadl jediný prodejní kanál, tak pro ně ty škody mohou být obrovské. Jsme rádi, že se opatření začala rozvolňovat, a snad už to bude jen lepší.“

Mnoho organizátorů i samotných stánkařů nečekalo na první víkend, jak je u trhů tradiční, a obnovili prodej hned v pondělí. A účast byla slovy Jiřího Sedláčka příjemná. „Dá se říci, že návštěvníkům farmářské trhy chyběly, více než měsíční pauza se podepsala,“ říká.

Stejně tak to bylo s počtem účastníků, i když na některých místech se organizace musela přizpůsobit novým podmínkám.

„Na menších tržištích se ubírat nemuselo, u velkých trhů ale organizátoři ubírali stánky, aby bylo možné dodržet rozestupy mezi stánky,“ popisuje Sedláček. Hlavní podmínkou povolení farmářských trhů jsou totiž nejen rozestupy mezi stánky, ale i mezi návštěvníky.

Další farmářské trhy budou na tradičních místech pokračovat o víkendu.

Reklama

Doporučované