Hlavní obsah

Konec obchodů na vesnicích? Vyřešila by to miliarda ročně, navrhuje šéf COOP

Duel: Rozdrtí supermarkety drobné obchodníky na vesnicích? Šéf COOP Pavel Březina vs. radní Středočeského kraje Martin Draxler (ANO).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni v Česku zavřelo 1082 malých obchodů hlavně na venkově, jak spočítala společnost AC Nielsen. Na vině je nejen vylidňování vesnic, ale také nástup EET. “Spousta prodejen spadala do šedé ekonomiky. Navíc starší lidé, kteří podnikají už od 90. let si nechtěli pořizovat nové technologie, které jsou pro EET potřeba,” uvedl pro Seznam TV Pavel Březina, předseda představenstva COOP.

Článek

Krachy vesnických prodejen by podle Březiny zastavila dotace ve výši stovek milionů. „Dnes by byla třeba miliarda korun, která by úbytek prodejen zastavila. Pokud započteme všechny prodejny v obcích pod tisíc obyvatel. Reálné náklady  by tak nakonec byly maximálně 500 milionů. Třetinu by přispíval stát, třetinu kraj, třetinu obec.“

Vymírání prodejen na vesnicích nahrává i situace na trhu práce. Obrovský problém je nejen lidi do prodejen sehnat, ale také je zaplatit. Minimální mzda totiž v posledních letech vytrvale roste. A jak se ekonomcie daří, lidé z venkova dojíždějí za prací do montoven a do měst.

Jen skupina COOP uzavřela loni 124 ztrátových prodejen. Místo nich vyrostlo 40 nových s větším ekonomickým potenciálem. “Obrat nám narostl o 1,6 miliardy a téměř se nám zdvojnásobil zisk,” konstatuje šéf COOP, který provozuje 7000 obchodů zejména na venkově. Prodejnu v Dolním Dvořišti, která zanikla koncem října, dlouhodobě dotovala Jednota Kaplice, ale ztráta už byla neudržitelná a ani obec už provozovnu nemohla dále podporovat.

Anketa

Kde nakupujete potraviny a zboží denní potřeby?
V malých obchodech
44,8 %
V supermarketech
52,6 %
Na internetu
2,6 %
Celkem hlasovalo 1657 čtenářů.

Některé kraje jako Jihomoravský či Olomoucký miniprodejny podporují z krajských peněz. Středočeský kraj ale prodejny přímo nedotuje. Podle Martina Draxlera, krajského radního pro regionální rozvoj, není ospravedlnitelné, že by někteří podnikatelé jako obchodníci dotaci dostali, zatímco jiní jako třeba hostinští ne.

“Ve spoluporáci s Ministerstvem pro místní rozvoj připravujeme na obodbí 2020 – 30 podporu komunitních center. Ta by se měla týkat i prodejen. Mohl by tam být obchod, restaurace, byty, záleží na té které obci,” uvedl v Seznamu Březina. Na podporu by měly nárok provozovny v obcích pod 500 obyvatel. Podpora by činila 3000 Kč na metr krychlový objektu.

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj počtu malých prodejen potravin v ČR v letech 2006-2017 (zdroj: AČTO).

Menší provozovny s podlahovou plochou do 400 m2 jsou také málo odolné konkurenci supermarketů. Kde vznikne nový, v okruhu 20 kilometrů se menším prodejcům přestane dařit. Ministr zemědělství Miroslav Toman chce i proto zákonem omezit slevové akce supermarketů, kterým nemůžou drobní živnostníci konkurovat.

Reklama

Doporučované