Hlavní obsah

Malé Lucembursko ponížilo obra. Trumpa označilo za pyromana a odmítlo Pompea

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Reklama

Ministra zahraničí nejsilnějšího státu světa odmítl přijmout představitel maličkého Lucemburska. Evropští politici jasně naznačili, že Trumpova administrativa už pro ně není partnerem.

Článek

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo zrušil na poslední chvíli cestu do Evropy. Letět měl v úterý, ale jeho lucemburský protějšek a další představitelé Evropské unie se s ním odmítli setkat, napsala agentura Reuters.

Evropští politici tak dali nezvykle jasně najevo, že s končící administrativou Donalda Trumpa už nepočítají. Kdykoliv dříve Pompeo navštívil sídlo Evropské unie či Severoatlantické aliance v Bruselu, dostalo se mu vřelého přivítání a byl klíčovým řečníkem na různých akcích. Po útoku na Kapitol v minulém týdnu to už neplatí, spojenec Trumpa už není relevantní partner.

Oficiálním důvodem zrušení Pompeovy návštěvy byla koordinace při předávání moci nové administrativě Joea Bidena, skutečné důvody byly ale zjevně jiné. Pompeo cestu zrušil v pondělí. Právě v ten den lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, s nímž se měl Pompeo sejít před cestou do Bruselu, označil Trumpa kvůli podněcování útoku na Kapitol za zločince.

Končící americký prezident je podle Asselborna „politickým pyromanem, který musí být postaven před soud“. O senátorovi Tedu Cruzovi a dalších republikánech, kteří stále stojí za hlavou státu, mluvil Asselborn jako o „Trumpových pudlících“.

Důvod zrušení schůzky lucemburský ministr nekomentoval. Asselborn je v Bruselu respektovanou figurou, navzdory velikosti své země. V mezinárodní politice je ho také často slyšet a patří k politikům, kteří mluví dost otevřeně. Před čtyřmi lety například navrhoval, aby bylo Maďarsku pozastaveno členství v EU kvůli rozsáhlému porušování unijních pravidel. Loni pak vyjádřil skepsi vůči míru mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty - stabilitu regionu podle něj přinese jen dvoustátní řešení palestinsko-izraelského konfliktu.

Šéf NATO: Výsledek voleb musí být respektován

Jak agentura Reuters, tak i americká konzervativní televize Fox News informovaly, že rozhodnutí o zrušení úterní schůzky vzešlo od Lucemburčanů. V diplomatických kruzích jde o něco prakticky nevídaného - představitel šestisettisícového národa ponížil ministra zahraničí nejmocnějšího státu světa.

V Bruselu měl Pompeo soukromě povečeřet se šéfem NATO Jensem Stoltenbergem a sejít se s belgickou vicepremiérkou a ministryní zahraničí Sophií Wilmesovou. „Ty obrázky jsou šokující. Také proto, že zraňují naše demokratické ideály,“ tweetovala Wilmesová po vniknutí protrumpovských radikálů do budovy Kapitolu. Za šokující označil záběry i Stoltenberg, který zdůraznil, že „výsledek demokratických voleb musí být respektován“.

Při svých minulých návštěvách se Pompeo těšil postavení výsadního hosta, navzdory tomu, že Evropané neskrývali nesouhlas s Trumpovou zahraniční politikou.

Pompeo přitom patří k nejvěrnějším Trumpovým spojencům. Právě ministr zahraničí byl jedním z těch, kdo opakovaně mluvil o tom, že jeho šéf bude v Bílém domě pokračovat, a to i v době, kdy už bylo dávno jasné volební vítězství Bidena. Trumpovu prohru Pompeo nikdy veřejně nepřiznal.

Některé zahraničně-politické kroky se Pompeo snaží dělat ještě na poslední chvíli, pouhé dny před vypršením Trumpova prezidentského mandátu. Oznámil například, že jemenské šíitské hnutí Hútiů přidá na seznam teroristických organizací. Íránem podporovaní Hútiové se sice v občanské válce v Jemenu dopouštějí mnoha zločinů, to samé ale tvrdí OSN i o jejich protivnících vedených Saúdskou Arábií, Trumpovým největším spojencem v arabském světě.

Pompeo chce také znovu zapsat Kubu na seznam zemí sponzorujících terorismus (nedávno z něj vypadl Súdán poté, co normalizoval vztahy s Izraelem) a upozornil také na vazby mezi teokratickým íránským režimem a teroristickou sítí al-Káida. Někteří komentátoři kvůli tomuto kroku dokonce spekulovali o tom, zda Trump nerozpoutá v posledních dnech mandátu proti Íránu válku.

Reklama

Související témata:

Doporučované