Hlavní obsah

Malé město podezírá skládkovou firmu z podvodů, jde o stamiliony

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Skládka ve středočeské Čáslavi funguje od 90. let. Radnice teď tvrdí, že kvůli skládce přichází o obrovské peníze

Reklama

Skládka za městem vynese radnici 14 milionů ročně. Město tvrdí, že ho firma AVE připravuje o obrovské peníze.

Článek

Všichni se aktéři shodují, že takový spor v Česku ještě nebyl: město Čáslav se už druhým rokem pře s firmou AVE o poplatky ze skládky odpadů.

Středočeské město tvrdí, že odpadářský gigant mu dluží přes 600 milionů - za poplatky, které by měl jako majitel skládky podle zákona odvádět radnici.

Jak už Seznam Zprávy popsaly v sérii článků letos na jaře, Čáslavi dávají za pravdu soudy i úředníci, kteří o penězích rozhodují.

A teď tahle kauza, v níž jde o obrovské peníze a možná i ekonomickou budoucnost společnost AVE, dostala ještě větší spád: vedení města zveřejnilo podezření, že společnost AVE na čáslavské skládce vydělává pomocí podvodů. Radnice totiž získala dokumenty, které podle ní naznačují, že si firma mohla část poplatků určených městu nechávat - a výrazně si tak vylepšovat vlastní rozpočet.

„Zjišťujeme, že AVE takhle nepostupovalo ojediněle,“ řekl starosta Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny) v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Případ je to mimořádně složitý, zjednodušeně se se však věci mají následovně: podle zákona musí provozovatel skládky platit městu za to, že na jeho území podniká ve „špinavém“ oboru - Čáslavi tak firma AVE každý rok posílala mezi 14 a 20 miliony.

Novému vedení města to ale před dvěma lety začalo být divné a ponořilo se do čísel, která skládka předkládala ke kontrole a také do odpadářských předpisů. Starosta Málek říká, že výsledek radní šokoval: podle propočtů městu skládka za poslední roky dluží 616 milionů.

Firma AVE totiž vykazovala část odpadů přijatých na skládku jako takzvané konstrukční prvky. Podle zákona skutečně může určité množství odpadů využít k budování tělesa skládky - například vyhozený stavební materiál z bouraček ke stavbě cest nebo zpevnění skládky. A za tyto konstrukční prvky se poplatky městu skutečně neodvádějí.

Jenže nejen město, ale i soud, Ministerstvo životního prostředí i krajští úředníci dohlížející na provoz skládky, už označili takový postup za chybný. Konstrukční prvky je možné používat až na konci životnosti skládky, při jejím uzavírání. Ne nyní, kdy má skládka povolení výhradně na to, aby se na ní sypal odpad.

Tudíž že AVE nemohl tímhle způsobem šetřit na poplatcích městu.

Kraj: Firma si peníze nechala

A právě o poplatky se jedná i v novém pokračování kauzy. Poplatky městu jsou součástí ceny za uložení odpadu. Prakticky: zákazník AVE doveze na skládku odpad, skládka vystaví fakturu, přičemž do celkové ceny promítne i zákonné poplatky Čáslavi.

Neboli poplatek přes skládku pouze od zákazníka „proteče“ do městského rozpočtu.

Vedení Čáslavi se ale dostaly v posledních měsících do rukou dokumenty, které podle starosty Málka naznačují něco jiného. Na radnici se totiž obrátili někteří zákazníci skládky se svými fakturami, jež město porovnalo s dokumenty od AVE. Podle starosty z nich je možné vyčíst, že poplatek městu AVE zákazníkům sice naúčtovalo - ale nechalo si ho a radnici ho neodvedlo.

Podobný případ se v červnu objevil i u Středočeského kraje, kde město vede spory o zpětné doměření stamilionových poplatků. V případně jednoho konkrétního zákazníka AVE krajští úředníci uzavřeli, že si skládka poplatek nechala. Vycházeli například právě z doložených faktur.

„Lze usuzovat, že byl poplatek provozovatelem skládky vybrán a neodveden,“ stojí v rozhodnutí, které měly Seznam Zprávy možnost prostudovat.

Podle starosty Málka nejde o ojedinělý případ. „Je toho určitě víc. Alespoň podle toho, co se nám doteď podařilo rozkrýt,“ prohlásil starosta. Tyto informace přednesl Málek minulou středu na jednání čáslavského zastupitelstva. Málek, který je zároveň advokátem, tam jinými slovy řekl, že by se o tuhle novou část kauzy mohla zajímat policie.

„Vyhrajeme, platit bude město“

AVE na nejnovější tvrzení čáslavské radnice reagovalo jen nepřímo. Ředitel firmy Roman Mužík poslal Seznam Zprávám prohlášení, že za celou kauzou je politika. Doslova, že „společnost AVE CZ odmítá tendenční a politicky motivovanou prezentaci některých zástupců města, jíž se snažili přesvědčit veřejnost, že AVE CZ svým jednáním porušovala zákon o odpadech.“

V prohlášení také firma opakuje, co tvrdí už dlouho: že odpadové předpisy neporušuje.

K otázce, jestli fakturovala zákazníkům poplatky určené radnici, a ty přitom městu neodváděla, se firma nevyjádřila. „Možné trestněprávní důsledky naznačované starostou Čáslavi a plynoucí z rozdílného výkladu zákonných pravidel zde nemají opodstatnění, neboť při nakládání s odpady ani při výběru poplatků ze strany AVE CZ nedošlo k porušení zákona, a tím spíše nemohlo dojít k naplnění skutkové podstaty jakéhokoli trestného činu. AVE CZ upozorňuje na to, že křivé obvinění je trestným činem dle ustanovení § 345 trestního zákoníku,“ napsala společnost do prohlášení.

Mužík už v květnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že na skládce je všechno v pořádku a město dostává poplatky přesně podle zákona. Odkázal přitom na kontroly z krajského úřadu. „Opakovaně zjistili, že vše, co na skládce děláme, je v souladu s provozním řádem,“ upozornil ředitel Mužík.

AVE už od předloňska namítá, že jde o umělý problém, který rozdmýchal čáslavský starosta. Podle firmy nejspíš proto, aby se zalíbil voličům. Protože lidé v Čáslavi by byli rádi, kdyby skládka městu vynesla ročně až přes 320 milionů - což je částka, na kterou by podle propočtů radních měla správně Čáslav dosáhnout.

„Pan starosta si musí být vědom důsledků kauzy, kterou rozpoutal,“ varoval ředitel Mužík letos v květnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Dodal, že firmě vznikají kvůli tomuto sporu velké náklady, a až ho firma vyhraje, bude chtít vynaložené peníze po městu. Nejen peníze za právníky, ale také za poškození celého jejího byznysu.

„Už teď nám vznikají extrémní náklady. Klienti se k nám bojí vozit odpad. Nevědí totiž, co si pan starosta zase za pár let vymyslí,“ vysvětlil Mužík.

AVE zatím prohrává

AVE nebojuje jen o ony „protékající“ poplatky od zákazníků, ale i o vlastní peníze. Samotná firma totiž na svou skládku také naváží vlastní odpady - jsou to kaly z Ostravska, které v rámci státní zakázky likviduje a vozí do Čáslavi. Stává se tak zákazníkem vlastní skládky. To znamená, že i z těchto odpadů měla firma podle názoru městských radní odvádět poplatky.

Správní soud už letos v lednu rozhodl, že AVE na čáslavské skládce skutečně vykazovalo odpady špatně, což se mohlo promítnout do výše poplatků, které pak šly městu. Rozsudek ještě není finální, AVE se proti němu brání stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Argumentuje například, že soudkyně své závěry nepodepřela přesvědčivými argumenty.

Stejně tak Čáslav nad AVE vede v některých paralelních sporech o doměření poplatků, krajský úřad v nich už Čáslavi částečně vyhověl. V jednom z řízení například nařídil, ať AVE městu zaplatí 128 milionů (právě za vlastní odpady, které na skládce uložilo). Ani tohle rozhodnutí ještě není pravomocné, o odvolání bude rozhodovat Ministerstvo životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované