Hlavní obsah

Malé město proti skládce. Soud dal Čáslavi naději na 600 milionů od firmy na odpadky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Zdálky zelený kopec - skládka ve středočeské Čáslavi. Uvnitř možná závratná suma pro město: přes 600 milionů.

Reklama

Spor se vede o to, kolik měla firma AVE městu zaplatit za ukládání odpadů na místní skládku.

Článek

Skládka v Čáslavi je vidět už zdálky. Z pohledu od hlavní silnice do města je to vlastně velký zelený kopec, do nějž nákladní auta denně zavážejí tuny a tuny odpadů.

Vedení tohoto středočeského města je ale už rok přesvědčené, že se v skládce skrývá něco jako poklad. Konkrétně přes 600 milionů korun, které – jak tvrdí radnice – mu dluží vlastník skládky, firma AVE.

Zjednodušeně proto, že společnost AVE už před lety vymyslela trik, jak obcházet zákon, podle kterého mají odpadářské firmy odvádět městům poplatky. Jako odškodnění za to, že lidé musejí žít v sousedství hory odpadků.

Firma AVE podle Čáslavi vykazovala na papíře něco jiného, než se s odpady na skládce skutečně dělo. Tak, aby se zbavila odvádění poplatků.

A soud teď dal podle zjištění Seznam Zpráv městu velkou naději, že se stamilionů skutečně domůže. Jednoznačně totiž rozhodl, že způsob, jakým firma v Čáslavi hospodařila, skutečně nebyl v pořádku.

„A přitom z nás ta odpadářská lobby stále dělá hlupáky, kteří ničemu nerozumějí,“ říká čáslavský starosta Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny).

„Trik, aby nám nemuseli platit“

V Čáslavi stojí skládka už od 90. let. Nejprve ji vlastnilo město, v roce 2012 ji prodalo firmě AVE.

Když v předloňských volbách nastoupilo nové vedení města, všimlo si jedné nesrovnalosti: zatímco objem odpadů dovážených na skládku podle oficiálních výkazů každý rok stoupal, město dostávalo od AVE stále méně peněz.

Starosta Málek je přesvědčený, že město – po dlouhých hodinách nad výkazy, zákonem o odpadech a všech dalších předpisech – konečně vypátralo, v čem je problém. Úplně zjednodušeně: provozovatel skládky musí od firem nebo měst, které k němu chtějí odpadky vozit, vybírat speciální poplatky. A ty pak odvádět městu.

Firma AVE takhle měla vybírat poplatky i sama od sebe: protože do Čáslavi vozí některé vlastní odpady – jedovaté kaly, které v rámci státní zakázky likviduje na Ostravsku.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Skládka v Čáslavi funguje od 90. let, v roce 2013 ji od města koupila firma AVE.

Jenže firma AVE velkou část těchto poplatků nevybírala a ani pak neposílala městu. A to je podstata dnes už vyhroceného sporu. AVE tvrdí, že značné množství odpadů (například znečištěnou zeminu nebo kameny) použila na takzvané konstrukční prvky – to znamená na zpevnění skládky, hráze, terénní úpravy, cesty… Prostě aby skládka držela pohromadě. A za to se podle zákona poplatky neodvádějí.

„Přišli jsme na to, že se snažili co nejvíc odpadu nacpat do kategorie konstrukčních prvků. Aby nám nemuseli platit. Takhle ten systém začali zneužívat,“ tvrdí starosta Málek.

Soud ovšem teď průlomově verzi AVE od základů zboural. Před lety dostala firma kvůli stejnému problému pokutu od České inspekce životního prostředí. Podala proti ní žalobu a v březnu spor u Městského soudu v Praze pravomocně prohrála.

Soudkyně Karla Cháberová v rozsudku jednoznačně píše, že firma AVE na skládce v Čáslavi postupovala proti zákonu. A že to nemůže omluvit tím, že předpisy nejsou jednoznačné nebo že šlo jen o administrativní chybu. Zvlášť když firma působí na trhu už od roku 1993. „Je tak nepravděpodobné, že by jí podmínky provozování zařízení skládek podle zákona o odpadech nebyly známy,“ konstatovala soudkyně Cháberová.

Soudkyně tím dala Čáslavi do rukou velkou zbraň. Spor se sice týkal pouze jedné starší pokuty, ale podstata byla stejná jako v aktuální při až o 600 milionů. Tedy, co je možné s odpadem na skládce v Čáslavi dělat a zda se za to platí městu. Jinými slovy: Čáslav teď může s tímhle rozsudkem v zádech argumentovat ve své kauze.

Pro desetitisícové město by bylo 600 milionů pohádkovou sumou. Jsou to jeho tři roční rozpočty.

AVE: Co po nás najednou chtějí?

AVE namítá, že má všechno kolem skládky v Čáslavi v pořádku. A že starosta Málek se jen snaží proslavit jako hrdina, který lidem slibuje, že donutí velkou firmu platit stamiliony.

„Pro pana starostu je to už osobní záležitost,“ říká Roman Mužík, jednatel AVE.

Společnost AVE bojuje na několika frontách. Zaprvé se brání, že zákon i další předpisy povolují, aby dovážený odpad využívala na zmíněné zpevňování a další budování. To znamená jako takzvané konstrukční prvky, aniž se za tento odpad odvádějí městu poplatky.

Foto: Čáslavské noviny

Čáslavský starosta Vlastislav Málek, jinak advokát, točí o novinkách kolem skládky videa na YouTube.

Jenže soudkyně Cháberová to ve svém rozsudku jasně odmítla. Zjednodušeně: skládka má povolení pouze na to, aby se do ní odpad navážel, ne aby se používal na konstrukční prvky. To je možné až při rekultivaci, to znamená při ukončování provozu. Přitom se soudkyně opřela také o názor České inspekce životního prostředí.

Podle ředitele AVE Mužíka je to nesmyslný postoj: firma by tak nemohla navézt na skládku žádný stavební materiál, který potřebuje například k budování cest. Protože to by automaticky znamenalo, že i za něj bude platit městu.

„Takový výklad by znamenal, že si na vybudování cesty budeme muset koupit písek a ještě z něj odvést poplatek. To je přece absurdní,“ diví se Mužík.

A AVE ani nechápe, proč teď vznikl nějaký problém, když skládka prošla opakovaně kontrolami středočeského krajského úřadu. „Opakovaně zjistili, že vše, co na skládce děláme, je v souladu s provozním řádem,“ upozorňuje ředitel Mužík.

Firma AVE proti rozsudku podala kasační stížnost k Nejvyššími správnímu soudu, namítá mimo jiné, že soudkyně málo vysvětluje, jak došla k tomu, že společnost dělala něco špatně.

„Rozhodla bez pořádného odůvodnění, skoro ten svůj názor nevyargumentovala,“ myslí si advokát Jaroslav Heyduk z kanceláře Rowan Legal, který AVE zastupuje.

Firma AVE se obrátila i na Soudní dvůr Evropské unie: tvrdí totiž, že v příslušné evropské směrnici o odpadech není nic o tom, že by se odpad nesměl využívat tak, jak to firma dělá v Čáslavi. Tedy, že výklad českého zákona je příliš přísný.

Čáslav proti AVE - zatím 3:0

Každopádně AVE, společnost, která v roce 2018 utržila 3,8 miliardy, v tuhle chvíli – sportovně řečeno – prohrává po dvou třetinách tři nula. Městský soud totiž potvrdil výklad České inspekce životního prostředí, Ministerstva životního prostředí a také středočeského krajského úřadu.

Na kraj se Čáslav už dříve obrátila, aby zjednal nápravu a rozhodl, jestli společnost AVE (a další firmy a obce, které na skládku navážely odpad) měla odvádět poplatky, či nikoli. Krajští úředníci ke konci dubna vydali deset rozhodnutí. Jedno z nich se týká i AVE - úředníci spočítali povinnost AVE zaplatit za své odpady Čáslavi 128 milionů. A následovat zřejmě budou další dílčí rozhodnutí, takže částka může v dalších rozhodnutích narůstat.

Firma AVE v řízení před úřadem například upozorňovala, že poplatky by vážně dopadly na její ekonomiku. Úředník Radek Patočka z odboru životního prostřední ovšem v rozhodnutí odkázal na dřívější rozsudky v podobných sporech. „Není vinou (krajského úřadu), že společnost AVE CZ v roli provozovatele skládky poplatky nevybírala a v postavení původce neplatila, a to za poměrně velké množství odpadu a v situaci, kdy jí byl znám zcela jednoznačný názor České inspekce životního prostředí, Ministerstva životního prostředí a soudů na uvedenou problematiku,“ napsal úředník Patočka.

AVE se proti poplatkům vyměřeným krajem odvolá k Ministerstvu životního prostředí. To když názor kraje potvrdí, může firma podat žalobu ke správnímu soudu. Takže celá kauza se může protáhnout ještě na několik let.

I čáslavský starosta Málek proto plánuje, že stejně – i kdyby město nějaké peníze získalo – na tento poklad ještě dlouho nesáhne. Kdoví totiž, jestli nějaký zásah soudu nebo změna zákonů by jeho případné vítězství nezvrátily. „Musíme být opatrní,“ říká starosta Málek.

Reklama

Související témata:

Doporučované