Hlavní obsah

Malé pivo za 40, zelenina dvakrát dražší. Je za co, a tak Češi utrácejí za potraviny nejvíc za 16 let

Růst maloobchodních tržeb. Jak Češi utrácejí.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V dubnu stouply tržby v obchodu o bezmála sedm procent, za potraviny utratili Češi nejvíc za posledních 16 let.

Článek

Je za co, a tak Češi nakupují ve velkém. Den poté, co Český statistický úřad oznámil značný růst průměrných mezd, přišlo logické pokračování. Maloobchodní tržby v dubnu vyrostly o 6,9 procenta.

Především díky Velikonocům Češi utráceli za potraviny nejvíce za posledních 16 (!) let. Spojují se tu dva faktory: kupní síla je velká a současně začaly potraviny zdražovat.

Anketa

Kolik měsíčně utratíte za potraviny?
Méně než 1000
2,3 %
1000 - 3000
11,3 %
3000 - 6000
44 %
6000 - 10000
30 %
10000 - 20000
9,7 %
Nad 20000
2,7 %
Celkem hlasovalo 45405 čtenářů.

Například brambory, cibule, zelí a další zelenina je kvůli slabé úrodě historicky nejdražší, cibule dokonce stojí dvakrát tolik než před rokem.

Proto tak velký skok v tržbách prodejců jídla a pití.

Citelně zdražily restaurace, ceny obědů v nich poskočily o desetikorunu, malé plzeňské pivo v pražských restauracích se už leckde dostalo na čtyřicet korun.

Z podrobných údajů ČSÚ plyne ještě jedna informace, s níž už je třeba počítat vlastně jako s jistotou. Největší růst tržeb zaznamenaly internetové obchody, přes které lidé kupovali počítače, telefony či další elektroniku, ale už také potraviny. Skoro to vypadá, že bez e-shopu obchodník v budoucnu bude jen přežívat, tržby v nich vyskočily v dubnu o pětinu, jednoznačně nejvíc ze všech typů prodejen.

„Češi stále nakupují s opravdu velkou chutí. Maloobchodní tržby rostly v dubnu nejrychleji od loňského ledna,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund.

Reklama

Doporučované