Hlavní obsah

Malé syrské uprchlíky budou arabsky učit příšerky z mobilních aplikací

Syrské děti budou učit arabsky mobilní aplikaceVideo: Ruptly

 

Reklama

Edukativní hry představila norská organizace Norad a zatím si je stáhlo asi 30 tisíc uživatelů.

Článek

Válka v Sýrii vyhnala z domovů celé rodiny, včetně dětí, které teď žijí v uprchlických táborech a asi 2,5 milionu z nich nemá možnost docházet do školy. Vyrůstá tak ztracená generace, která nejen že nedostává základní vzdělání, ale je vystavena i obrovském stresu a emočním traumatům.

Zvrátit to chce norská organizace Norad pomocí mobilních aplikací. Většina syrských rodin totiž vlastní chytrý telefon, a toho chce společnost využít, píše server Mic.

Norad představil dvě hry, které pomohou dětem naučit se arabsky. V aplikaci Feed the Monster hráči pomáhají rohatému zvířeti dostat k jídlu, a to tím, že vyplňují prázdná okénka v textu. Ve druhé hře Antura and the Letters se děti učí arabsky prostřednictvím miniher se slovy.

Aplikace jsou zdarma, k hraní není potřeba být online a zaberou jen 100 megabytů paměti. Zatím si je stáhlo asi 30 tisíc uživatelů.

„Počítali jsme s o něco vyššímu čísly, ale protože naše hry obchod Google Play propagoval v relevantních zemích - Jordánsku a Turecku, pomohlo nám to dostat se ke správným rodinám,” řekla serveru Mic Rachel Alvesová, která projekt Noradu prezentovala na festivalu Games for Change v New Yorku.

Odezva od rodin je podle Noradu pozitivní, ale spolehlivá data bude mít organizace až v říjnu. Na základě vzorku 900 dětí z jordánského tábora Azraq zjistí, jaký vliv měly hry na učení základů arabštiny, ale také na psychický stav dětí.

Norad plánuje v příštích 12 měsících přeložit Feed the Monster do více než 100 jazyků.

„Dokončujeme anglickou verzi a testujeme překlady v dalších více než deseti mutacích,” uvedl Taylor Thompson ze společnosti Curious Learning, která se podílí na překladu aplikace.

Cílem projektu je vytvořit a distribuovat vzdělávací jazykové hry po celém světě.

Reklama

Doporučované