Hlavní obsah

Malému fotbalistovi z Miletína diagnostikovali leukémii. Jeho otec hledá dárce kostní dřeně

Příběh otce a syna z Miletína: pro databanku dárců kostní dřeně získal Jan Kučera desítky dalších lidí.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už více než stovku lidí dokázal získat pro registr dárců kostní dřeně Jan Kučera z Miletína. Dalších minimálně 300 lidí se do registru zapíše v dubnu na speciální akci, kterou Kučera uspořádá spolu s pražským IKEMem. Je tak jedním z největších soukromých náborářů možných dárců kostní dřeně. To vše dělá pro svého jedenáctiletého syna Matěje, kterému předloni diagnostikovali chronickou leukémii.

Článek

Jelikož nejde o leukémii akutní, dá se nemoc zatím udržovat hromadou léků, které Matěj denně bere. Do budoucna však bude dárce, s nímž bude mít maximální shodu, nutně potřebovat. Mezi lidmi, kteří byli doposud v registru vedení, se takový dárce nenašel. Matějův otec Jan se proto rozhodl, že se ho pokusí aktivně hledat sám.

„Když pominul ten prvotní šok, rozhodl jsem se, že pro Matěje musím něco udělat, je to přeci moje dítě. Celý život se pohybuju ve fotbale, ať už jako hráč, rozhodčí či trenér. Mezi fotbalisty jsem viděl řadu potenciálních dárců,” popisuje Kučera, jak loni rozjížděl projekt na hledání Matějova dárce.

Nejdřív vytiskl letáky, které distribuoval mezi fotbalisty na Jičínsku, ty se ale postupně dostávaly mezi lidi dál po republice. Jan Kučera zájemce o zápis do registru dárců kostní dřeně v loňském roce dokonce sám pravidelně vozil na odběry do hradecké fakultní nemocnice. Tak se mu podařilo sehnat přes stovku nových dárců.

Letos se pak dohodl s pražským IKEMem, který rovněž registruje potenciální dárce. „Berou lidi do 40 let. Nejprve jsem tam chtěl vypravit autobus. Oni však řekli, že když se mi podaří sehnat minimálně sto lidí, přijedou dělat odběry a registrace k nám,” říká otec jedenáctiletého hocha. Zatím se mu na akci přihlásilo 300 lidí, stejný počet pak účast zvažuje. Lékaři a sestry z IKEMu přijedou do Miletína 27. dubna a v tamní sokolovně si otevřou provizorní ordinaci, do které bude moct přijít každý zájemce o zápis do registru. Jan Kučera se podle nich už nyní stal jedním z největších náborářů mezi soukromými osobami. „Dělám to samozřejmě pro Matěje, protože chci, aby se uzdravil. Už od začátku však říkám, že to je nejen pro něj. Lidé, kteří se zapíšou do registru kvůli Matějovi, můžou mít shodu s někým jiným, kdo čeká na dárce. Jak se synem jezdíme na kontroly do nemocnice, tak vidím, že řada dětí je na tom aktuálně mnohem hůř než Matěj,” dodává Kučera, který má syna od rozvodu svěřeného do péče.

Až se ten pravý dárce konečně najde a Matěj se uzdraví, chce s ním jeho otec vyrazit do Barcelony na zápas Matějova oblíbeného fotbalového klubu.

Reklama

Doporučované