Hlavní obsah

Malér s elektrárnou dohnal Českou exportní banku. Balík drahých toxických úvěrů bobtná

Peníze, nebo život: Česká exportní banka.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Podle čerstvě zveřejněných výsledků stoupl balík ztrátových pohledávek ve státní České exportní bance (ČEB) na rekordních 26 miliard korun.

Článek

Je to finanční ústav, v němž jde o vaše peníze, aniž je tam máte uložené. Česká exportní banka má podporovat český export, ale daňové poplatníky to v posledních letech stálo miliardy.

Celkově je ČEB po druhém čtvrtletí v zisku, vydělala 181 milionů korun před zdaněním. A podíl problematických úvěrů (tzv. úvěry se selháním) na celkovém úvěrovém portfoliu klesá. „Meziročně se tento podíl snížil o pět procent,“ říká mluvčí banky Jan Černý.

Černý navíc zdůrazňuje, že banka za poslední čtyři roky neuzavřela jediný nový obchod se selhávajícím úvěrem. Daří se jí lépe vymáhat staré nesplácené pohledávky: „Z nich jsme letos za první pololetí vymohli dvakrát víc než za stejné období loni,“ říká Černý.

Rekord ve špatných pohledávkách

Ani tak ale není nad čím jásat. Objem ztrátových pohledávek, u kterých je minimální šance na zaplacení, je v bance na rekordu.

Ztrátové úvěry prudce narostly, protože se mezi nimi ocitla obří půjčka na elektrárnu Adularya, kterou v Turecku postavila strojírenská společnost Vítkovice Power Engineering ze skupiny ostravského byznysmena Jana Světlíka.

Připomeňme, co se v Turecku stalo:

Vítkovice postavily elektrárnu pro tamní firmu Naksan, které na to Česká exportní půjčila 12 miliard korun. Elektrárnu se ale nepovedlo spustit, její kotel neumí spalovat místní uhlí. Takže ji bude potřeba přestavět.

Dodavatelská firma Vítkovice Power Engineering mezitím zbankrotovala. A společnost Naksan Turci znárodnili, protože se její vlastníci zapletli do protivládního povstání. Elektrárna stojí, její konzervace stojí další peníze a není jasné, z čeho zaplatit přestavbu kotle. Dokud nebude hotová, peníze se České exportní nezačnou vracet.

Mlčení kolem elektrárny

Malér teď řeší vláda a bankéři s tureckou stranou.

Stav jednání nyní nechtějí komentovat ani lidé z České exportní, ani z ministerstev, jejichž zástupci problém řeší. „Omlouvám se, nemohu k tomu nic říkat,“ vzkázal z dovolené na Slovensku minulý týden ministr financí Ivan Pilný. „Bez komentáře,“ přizvukuje mluvčí ČEB Černý.

„Řešení problematického případu Adularye probíhá ve spolupráci s tureckou stranou. Je to složitý proces z hlediska odborného i časového. Z důvodu povinnosti zachovat mlčenlivost u všech zainteresovaných subjektů nepovažujeme teď za vhodné případ komentovat,“ dodává i František Kotrba z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle informací Seznamu řešila minulý týden Adularyi v Turecku česká delegace, zatím se ale případ nepovedlo příliš posunout. Na stole je zatím politická dohoda, podle níž jsou Turci ochotni projekt prodat české straně, aby ho mohla pod patronací státu dostavět jiná firma. Hospodářské noviny nedávno uvedly, že by novým investorem mohla být státní firma Transgas. Definitivně dohodnuto ale zatím není nic.

Ať projekt dopadne sebelépe, banka každopádně utrpí vysokou ztrátu. „Půjde řádově o miliardy i při nejoptimálnějším scénáři,“ míní zdroj, dobře informovaný o případu. Kvůli povinnosti zachovat mlčenlivost ale nechce případ komentovat na jméno.

Jaké dopady to na banku má a co to znamená pro české daňové poplatníky, sledujte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované