Hlavní obsah

Malí psi podle vědců při značkování „podvádějí“. Snaží se vypadat větší, než jsou

Foto: Wikimedia.org, Dean Beeler

Malí psi při značkování podvádějí.

Reklama

Podle studie publikované v časopise Journal of Zoology se malí psi při močení snaží podvádět. V porovnání s velkými plemeny malí psi při značkování zvedají nohu mnohem více.

Článek

Menší plemena se výrazným zvedáním nohy při značkování zřejmě snaží navodit iluzi, že jsou větší, než ve skutečnosti jsou. Podle vědců může být takové chování obranným mechanismem.

„Naše nové poznatky přinesly další důkazy o tom, že značkování může být nepoctivé,“ píší autoři studie. Výzkumníci z Cornellovy univerzity, která patří do okruhu nejprestižnějších amerických univerzit Ivy League, pro svou studii využili psy z okolních útulků.

Brali je na procházky, během kterých pomocí telefonů a vysokorychlostních kamer filmovali jejich značkování. Pro objektivitu výsledků stanovili jako styčný bod úhel pod kterým pes nohu zvedá.

Analýza dat ukázala, že čím byl pes menší, jak výškou, tak hmotností, tím nohu zvedal pod větším úhlem než psi větší. „Přestože výška značky do určité míry závisí na velikosti psa, malí psi se, zdá se, snaží ‚podvádět‘ zvětšováním úhlu, pod kterým močí, aby svou značku umístili výš a tím nadsazovali svou velikost,“ uvádí studie.

Podle vědců je předstírání pro psy zřejmě výhodné v tom, že jim pomáhá vyhnout se konfliktům s ostatními psy. Zároveň ale podle nich nelze vyloučit, že velcí psi jednoduše nohu nemohou zvednout tak vysoko jako malí.

Obdobné chování přesto v přírodě není zcela výjimečné. Autoři studie připomínají, že močením na vysoko položených místech o své velikosti „mlží“ také mangusty jižní.

Reklama

Související témata:

Doporučované