Hlavní obsah

Vedení českého fotbalu končí. Ale chce si půjčit až čtvrt miliardy

Foto: Profimedia.cz

Martin Malík (vlevo), předseda FAČR, na valné hromadě. Vedle něj v první řadě místopředseda Zdeněk Zlámal a zcela vpravo Dušan Svoboda. Mezi Malíkem a Zlámalem „vykukuje“ Pavel Nezval, který ve výkonném výboru jako jediný z přítomných nepodpořil rozhodnutí jednat o úvěru až ve výši 250 milionů korun.

Reklama

Současné vedení chce zatížit Fotbalovou asociaci ČR úvěrem ve výši 200–250 milionů korun. A to jen necelé tři měsíce před koncem svého funkčního období. Opozice to považuje za nehoráznost.

Článek

V oficiálním komuniké ze zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR, které proběhlo 2. března, si přečtete leda to, že „vzal na vědomí informace o aktuální finanční situaci FAČR“.

Skutečnost byla taková, že fotbalová vláda pověřila toho dne předsedu Martina Malíka, místopředsedu Zdeňka Zlámala a finančního ředitele Libora Kabelku sjednáním úvěru pro FAČR, a to až ve výši 250 milionů korun.

„Výkonný výbor je pověřil dojednáním konečné výše úvěru, délky splatnosti a výše úrokových sazeb,“ potvrdil reportérovi Seznam Zpráv člen výkonného výboru Pavel Nezval, který jako jediný z těch, již se hlasování účastnili, tento záměr nepodpořil. Zdržel se hlasování.

To vše necelé tři měsíce před 3. červnem, což je datum, na které je svolaná volební valná hromada FAČR. Na ní mandát současného výkonného výboru vyprší. Současní lídři asociace mohou ve volbách svá křesla obhájit, anebo předají moc nad českým fotbalem jiným lidem. Ovšem i s obřím finančním závažím, ke kterému se nyní na poslední chvíli chystají asociaci zavázat.

Předseda Martin Malík vysvětluje, že nejde o nic nového. Podle něj se toliko loni v červnu odhlasovaná vize, že si FAČR vezme úvěr ve výši 205 milionů na dobu dvou let, nyní trochu zpřesnila. Rámec možné půjčky se navýšil až na 250 milionů korun. A dobu splatnosti chce teď Malík pro asociaci delší.

Na co peníze FAČR potřebuje? „Aby nám to umožnilo nějak disponovat s naším majetkem, kterým je stadion Evžena Rošického. S tou nemovitostí jsou totiž historicky svázána různá práva a povinnosti. Na to, abychom s ní mohli volně disponovat, musíme provést určité transakce s Českou unií sportu a Českým atletickým svazem. A na ně potřebujeme ty peníze. Velká část z nich jde do depozitů, do úschovy. Když splníme další dané podmínky, tak se ty peníze Fotbalové asociaci ČR vrátí,“ vysvětluje předseda.

Podle něj nelze nic odkládat, protože když se celá operace nespustí nyní, a to za pomoci přinejmenším dvousetmilionového úvěru, mohou FAČR vypršet některé termíny. „A to by nám pak mohl propadnout depozit 30 milionů korun,“ varuje Malík.

Fouskovi se Malíkův postup nelíbí

V roce 2017 Malík s rozhodující podporou Romana Berbra v zádech porazil ve volbách Petra Fouska. Ten nyní vážně zvažuje, že do předsednické volby půjde i letos.

K tomu, co se ještě současná fotbalová vláda chystá udělat, Petr Fousek razantně říká: „Neznám všechny detaily. Ale obecně se domnívám, že by žádný výkonný výbor neměl činit kroky, které by časově překračovaly hranice jeho mandátu. Neměl by významnými závazky zatěžovat své případné následovníky. Jistě je také namístě otázka, do jakého objemu prostředků je namístě, aby rozhodoval výkonný výbor FAČR, a co už by měla rozhodovat valná hromada.“

Hodně údivu vzbuzuje i navýšení úvěrového rámce o 45 milionů. Malík to vysvětluje tak, že si FAČR chtěla vybudovat nějakou rezervu, polštář pro případ potřeby. „Na maximální možnou výši 250 milionů jsme nyní navyšovali případný rámec úvěru kvůli eventualitě, že by snad ze strany některého ze zainteresovaných subjektů došlo k jakékoli změně. Už jsme toho byli svědky během našich předchozích jednání. Nikde ale není psáno, že bychom si půjčili opravdu celých 250 milionů,“ uklidňuje Malík.

Marně. Opozice je ve varu. Přijde jí podivné, že se vše děje potajmu, a navíc krátce před valnou hromadou. „Neznám okolnosti, kvůli kterým má být úvěr čerpán, ale s ohledem na jeho výši bych očekával, že se k tomu i do veřejnosti dostane mnohem více informací,“ diví se Vladimír Šmicer, jeden z lídrů F-evoluce, která se netají tím, že do členů současného výkonného výboru po pádu místopředsedy Romana Berbra svou důvěru nevkládá. Naopak.

Velkou nevoli vyvolává počínání výkonného výboru i na Moravě. „Podle mě je to naprostá nehoráznost. Takové věci by měl řešit nový výkonný výbor. Ale pokud vím, jediný, kdo se tomu při hlasování postavil, byl předseda naší moravské řídící komise Pavel Nezval,“ durdí se Luboš Němec, šéf Tatranu Bohunice.

„Jinak byli všichni pro, bohužel včetně dalších Moraváků, místopředsedy Zlámala i pánů Kuly a Brímuse. Nevím, na co ty peníze potřebují. Asi aby je zase šplíchali po kabinách a aby si na poslední chvíli napakovali kapsy nebo co,“ zlobí se moravský radikál v jasné narážce na kauzu Dezinfekce, ve které Malík a spol. utratili takřka 10 milionů korun, aniž by je zajímalo, že objednaná dezinfekce šaten neproběhla ani z padesáti procent, a navíc byla zjevně předražená. Případ šetří policie, více jsme o něm informovali zde.

Co se týče hlasování, ve kterém se navyšoval úvěrový rámec na 250 milionů, neúčastnil se ho 2. března jen nepřítomný Miroslav Liba. Ostatní členové výkonného výboru FAČR, kteří byli zasedání účastni, a to buď fyzicky, nebo online, rozhodnutí podpořili. S výjimkou zmíněného Pavla Nezvala, předsedy Řídící komise Morava, který se hlasování zdržel.

Proč? „Můj názor je takový, že měl vše schvalovat přinejmenším nový výkonný výbor, potažmo valná hromada, proto jsem nebyl pro,“ říká Nezval.

„Hlasování o úvěru? Nevím o tom,“ nemohl si v úvodu telefonátu s reportérem Seznam Zpráv vybavit hlasování o čtvrtmiliardě Pavel Brímus, šéf Zlínského krajského fotbalového svazu. Pak si vzpomněl, že se tam o nějakém stadionu mluvilo. „A finanční ředitel dostal za úkol najít segment splatnosti v délce 4–6 let,“ naskočilo mu najednou.

Dušan Svoboda, zástupce ligy, disponuje přeci jen lepší pamětí: „Ano, to tam bylo, ale to je stará věc, má to nějakou souvislost se Strahovem, to není nic tajného.“

Malík: Zdědili jsme tu věc po Peltovi

Vysvětlení celého příběhu se ujal Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR. „Opravdu to celé není nijak nová věc. Původní záměr FAČR byl v této věci schválen na výkonném výboru už v lednu 2018, po připomínkách všech zainteresovaných stran pak zpřesněn a znovu schválen 2. června loňského roku.“

Podle Malíka se nyní celá záležitost jenom zpřesnila. „Až dosud bylo schváleno, že bychom si půjčili 205 milionů korun se splatností do 24 měsíců. Teď jsme to z naprosto racionálních důvodů upravili, novým úkolem je zajistit úvěr až do rámce 250 milionů korun, a to hlavně s delší dobou splatnosti. Splatnost 24 měsíců je totiž, ať už bude řídit český fotbal kdokoliv, naprosto šibeničním termínem pro nalezení smysluplného využití Rošického stadionu a pro to, aby někdo zároveň dokázal úvěr řádně splatit. Za mě osobně by bylo dobré dojednat splatnost přinejmenším 5 let.“

Na počátku všeho byl podle Malíka projekt Národního stadionu na Strahově. „Ten se zprvu těšil politické podpoře, ale ta pak vyhasla. A za mého předchůdce Miroslava Pelty se začaly dít kroky, které měly vést ke stavbě Národního stadionu pro Euro 2020.“

Došlo tehdy k majetkovým přesunům mezi ČUS, Prahou a FAČR. „Z té doby jsme ty věci, tak jak už byly sjednané a připravené, zdědili. Mimo jiné s pohledávkami České unie sportu a hlavního města Prahy. Magistrátu už jsme v mojí předsednické éře vyplatili 76 milionů korun,“ připomíná Malík.

A teď k tomu, na co nyní podle Malíka potřebuje FAČR 200–250 milionů, které si hodlá půjčit. „České unii sportu dlužíme 119 milionů korun. Tím, že je splatíme, umožníme realizovat další operace. Atletickému svazu jsme zavázáni poskytnout pozemek, ten máme připravený, ale pro případ, že by se něco zaseklo, musíme složit dalších 30 milionů korun do depozitu,“ rekapituluje Malík.

„Podobně jsme zavázáni směrem k České unii sportu. Tím, že jí zbouráním některých budov uvolníme pozemek pro stavbu sídla sportovních svazů. Opět je to jištěno depozitem ve výši 40 milionů korun.“

Mnohé překvapuje načasování celé akce, krátce před volební valnou hromadou. Podle Malíka se to tak prostě sešlo.

„Čerpání nastává nyní z toho důvodu, že se konečně podařilo dotáhnout smluvní dokumentaci ČUS a ČAS. My jako současný výkonný výbor FAČR jsme tento úkol zdědili. Proto nemůžeme celou záležitost odkládat až za volební hromadu FAČR. Když se to nespustí v řádu několika týdnů, hrozí nám, že uplynou zmíněné lhůty a asociace by mohla reálně přijít o těch 30 milionů korun z depozitu pro atlety,“ zdůrazňuje Malík.

Nad akcí Malíkova vedení kroutí hlavou i další představitelé opoziční F-evoluce. „Situace je asi skutečně složitá, ale neznám detaily o těch chystaných transakcích. Těžko říci, zda FAČR může za okolností, které ve fotbale momentálně panují, tak obřímu závazku vůbec dostát,“ říká Ondřej Lípa.

„Je otázka, zda by o takto velké půjčce neměl rozhodnout nejvyšší orgán, tedy přímo valná hromada,“ připojuje se jeho kolega z F-evoluce Rudolf Řepka.

Reklama

Doporučované